Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas győzelmet aratott Orbán Viktor szövetségese, a miniszterelnök gratulált

2024. február 7., szerda 21:30

Telefonon tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Ilham Alijevvel, Azerbajdzsán újraválasztott elnökével szerda este – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A közlemény szerint a magyar kormányfő gratulált Alijevnek

az azerbajdzsáni elnökválasztáson aratott „óriási és vitathatatlan” győzelméhez.

Orbán Viktor azt is közölte, várja a Magyarország és Azerbajdzsán, valamint Azerbajdzsán és az Európai Unió közötti együttműködés további erősítését a magyar EU-elnökség alatt. A miniszterelnök az X-en, egy angol nyelvű üzenetben is kifejezte gratulációját. 

Orbán és Alijev legutóbb tavaly ősszel találkozhattak egy konferencián, és már régóta jó a viszonyuk: a miniszterelnök egy 2014-es keleti csúcstalálkozón is mintaállamnak nevezte Azerbajdzsánt.

Óriási győzelem, de kérdéses a választás tisztességessége 

Külföldi beszámolók szerint hivatalos végeredmény még nincs, de az már az eddigi adatok alapján is biztos, hogy Alijev toronymagas fölénnyel győzött. Mindez papírforma volt annak fényében, hogy az elnök vezetése alatt az azeri hadsereg néhány hónapja kiűzte az örményeket az évtizedek óta vitatott területnek számító Hegyi-Karabahból.

A Politico című lap azt írta, hogy Alijev az egyik exit poll szerint a szavazatok csaknem 94 százalékát kaphatta meg, két másik exit pollban pedig 92 százalékra mérték a várható eredményt. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy 

a külföldi megfigyelők több visszaélést is tapasztaltak a választáson.

A Freedom House nemzetközi szervezet legutóbbi értékelése szerint Azerbajdzsán a világ egyik legkevésbé szabad országa, és „az 1990-es évek eleje óta a választásokat a nemzetközi megfigyelők nem tartják hitelesnek”, tisztességesnek az országban. A mostani voksolás előtt 13 független újságírót, valamint több ellenzéki politikust és kormánykritikus tudóst is őrizetbe vettek. Az Amnesty International mindezt „a civil társadalom és a jogállam elleni összehangolt támadásnak” nevezte. 

Alijev ötödik elnöki ciklusát kezdheti meg a választási győzelem esetén (előtte apja, Hejdar Alijev volt az elnök).

Rovatok