Index Vakbarát Hírportál

Fulladás okozta a helikopterrel lezuhant Sebastián Pinera halálát

2024. február 7., szerda 21:45

A helikopterbalesetet szenvedő Sebastián Pinera volt chilei elnök halálát fulladás okozta. Magdalena Pinera, az exelnök nővére szerint, aki szintén a gépen utazott, fivére feláldozta magát a többiek megmeneküléséért.

A helikopterbalesetet szenvedett Sebastián Pinera volt chilei elnök halálát fulladás okozta –közölte szerdán a helyi ügyészség.

Felboncolta a 74 éves korában tragikus körülmények között meghalt volt elnök holttestét a chilei állami halottkémi hivatal, az ország déli részén fekvő Valdivia városban, még a fővárosba szállítása előtt, ahol majd állami tiszteletadással búcsúztatják el.

Az ügyészi hivatal feladata most tájékoztatni az ország lakosságát arról, hogy Sebastián Pinera elnök halálát az orvosi szakvélemény alapján vízbe fulladás okozta

– közölte Tatiana Esquivel helyi ügyész, aki hozzátette, hogy a baleset okát még mindig nem tudták megállapítani. „Pontosabb elmélet” kidolgozását teszik lehetővé a törvényszéki adatok, a baleset helyszínét egy erre szakosodott csapat vizsgálja.

Különböző információk szerint Sebastián Pinera mellett a gépen Magdalena nevű nővére, egy barátja és annak fia utazott. A helikoptert maga Pinera vezette, amikor elvesztette uralmát a jármű felett a Lago Ranco település melletti tónál, és a gép a part közelében vízbe zuhant. A baleset három túlélője saját erejéből úszott ki a partra.

Pinera már nem sokkal a felszállás után észlelte a jármű meghibásodását, a tó felé fordult, hogy esélyt adjon utasainak a kiugrásra, a Bío-Bío chilei rádió tudomása szerint.

Ő maga azonban már nem tudott kiugrani. Holttestét 40 méter mélyről hozták fel.

Az elnök utolsó szavai ezek voltak nővére szerint: ugorjatok ki először ti, mert ha én is veletek ugrom, akkor ránk zuhan a gép

– mondta Karla Rubilar, az elhunyt exelnök kormányának egyik minisztere a TVN helyi televíziónak. Rubilarnak Magdalena Pinera úgy számolt be az eseményekről, hogy fivére feláldozta magát a többiek megmeneküléséért.

Sebastián Pinera sikeres üzletemberből lett politikus, két hivatali ciklust töltött be Chile élén, 2010–2014 és 2018–2022 között. Első mandátuma alatt gyors gazdasági fejlődésnek indult az ország, csökkenő munkanélküliséggel, miközben lassult a gazdaság Chile kereskedelmi partnereinél és szomszédjainál. Második elnökségét viszont már társadalmi egyenlőtlenségek elleni zavargásokba torkolló tüntetések jellemezték, illetve ekkorra esett a koronavírus-járvány elleni küzdelem is, amikor az ország a világ egyik leggyorsabb oltási kampányát hajtotta végre.

Pinera elnökségének egyik legemlékezetesebb eseménye 33 mélyben rekedt bányász kimentése volt 2010-ben, az Atacama-sivatagban. A 69 nap után kimentett vájárok történetéről és a nemzetközi mentőexpedícióról film is készült.

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki Gabriel Boric államfő, a volt elnököt állami temetésen helyezik örök nyugalomra pénteken.

Rovatok