Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: Tapsolva nézik az oroszok az ukrán elnök és a főparancsnok csörtéjét

2024. február 7., szerda 18:58

A biztonságpolitikai szakértő szerint súlyos következményei lehetnek annak, ha az ukrán elnök leváltja a hadsereg főparancsnokát.

Az elmúlt időszakban egyre több hír jelent meg a sajtóban azzal kapcsolatban, hogy Volodimir Zelenszkij napokon belül leválthatja az ukrán hadsereg főparancsnokát, Valerij Zaluzsnijt. Többek között e döntés lehetséges okairól és következményeiről kérdeztük Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőt az Index Frontvonal című műsorának legutóbbi adásában.

De mi itt a konfliktus?

Tarjányi elmondta, a konfliktus oka alapvetően az, hogy a katonai vezető és az ukrán elnök között komoly véleménykülönbség alakult ki a mozgósítás kérdésében. Bár szerinte katonai oldalról abszolút indokolt az általános mozgósítás bevezetése, ugyanakkor a politikai vezetés tart ettől, mert egy ilyen lépés komoly társadalmi feszültségeket generálna

A konfliktust a biztonságpolitikai szakértő szerint ráadásul az is mélyíti, hogy Zelenszkij egyfajta politikai ellenfelet lát benne a közelgő választás előtt, hiszen amíg az ukrán elnök népszerűsége jelentősen megkopott a korábbi évekhez képest, addig a főparancsnok továbbra is népszerű a lakosság körében, az pedig továbbra sem világos, hogy kik indulhatnak vele szemben.

Tarjányi ennek ellenére úgy látja, a kettejük közötti feszültség annyira elmérgesedett, hogy már a nyilvánosság előtt is világossá vált, Zelenszkij nagy valószínűséggel el fogja mozdítani a posztjáról Zaluzsnijt. Mert erőt kell mutatnia. Döntésének azonban jelentős hatása lehet az egész hadseregre. A szakértő szerint ugyanis egy ilyen vezetőváltás még a frontvonalon harcoló katonák szintjén is érezhető lesz.

 

A biztonságpolitikai szakértő szerint az ukrán elnök és a főparancsnok közötti vitát „ az orosz katonák tágra nyílt szemmel, tapsolva nézik”,

ez ugyanis lehetőséget jelent számukra a támadó hadműveletek folytatására. 

Végül miért nem vétózott Orbán Viktor?

Az adásban továbbá szóba került az is, miért beszélhetett arról a NATO-főtitkára, hogy az Egyesült Államok számára jó üzlet az Ukrajnában zajló háború, valamint hogy mi lehetett az oka annak, hogy végül Orbán Viktor nem vétózta meg a megtámadott országnak szánt 50 milliárd eurós uniós támogatást. 

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról, ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Frontvonal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Tarjányi Péter a Frontvonal adásában 2024. február 5-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index )

Rovatok