Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ-főtitkár szerint a világ „a káosz korszakába lépett”

2024. február 8., csütörtök 07:02

Az ENSZ Biztonsági Tanácsán belüli súlyos ellentétekre hívta fel a figyelmet António Guterres, a szervezet főtitkára. Szerinte az emberiség a természet ellen olyan háborút indított, amelyet nem nyerhet meg. A mesterséges intelligenciával kapcsolatban biztonsági garanciákat és etikai normákat sürgetett.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsán (BT) belüli ellentétek jelentette súlyos veszélyekre hívta fel a figyelmet a világszervezet idei céljait ismertető szerdai beszédében az ENSZ-főtitkár, aki figyelmeztetett arra is, hogy „a világ a káosz korszakába lépett”.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint nem a mostani az első példa a Biztonsági Tanács megosztottságára, viszont úgy véli, hogy a geopolitikai viták nyomán kialakult jelenlegi ellentétek az eddigi legveszélyesebbek. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa eredetileg a „világ első számú béketeremtője” kellene hogy legyen.

A tanácsban állandó tag Oroszország vétója miatt a BT nem tudott érdemben reagálni az Ukrajna ellen indított háborúra a főtitkár bírálata szerint, valamint nehezményezte azt is, hogy a gázai övezeti fegyveres konfliktussal kapcsolatban sem sikerült a tagállamoknak egységes álláspontot kialakítaniuk, miután az Egyesült Államok blokkolta a tűzszüneti felhívást.

A hidegháború idején jól megalapozott mechanizmusok segítettek a két szuperhatalom kapcsolatainak kezelésében. Ám a mai, többpólusú világból hiányoznak e mechanizmusok

– mondta António Guterres.

Aggodalmát fejezte ki egy esetleges izraeli szárazföldi támadás miatt Rafah városa ellen, amely a Gázai övezet déli részén fekszik, szerinte ugyanis egy ilyen művelet „hatványozottan súlyosbítaná a már így is rémálomszerű humanitárius helyzetet, és megjósolhatatlan következményekkel járna a régióban”.

Kiemelte, hogy a segélyekre szánt összegek nem tudnak lépést tartani a világszerte dúló konfliktusokkal és a humanitárius szükségletek növekedésével. A világnak szerinte változásra van szüksége: az ENSZ BT és a nemzetközi pénzügyi rendszer megreformálására, valamint a koronavírus-járványhoz hasonló globális katasztrófák esetére nemzetközi válaszmechanizmusok kidolgozására.

Az emberiség olyan háborút indított, melyet nem nyerhet meg: a háborúnkat a természet ellen. Azokat a rendszereket tesszük tönkre, melyek életben tartanak minket: megmérgezzük a földet, a vizeket és a levegőt a szennyezéssel, megtizedeljük a biológiai sokféleséget, az ökoszisztéma összeomlását is előidézve

– fogalmazott.

Az éghajlatváltozás elleni harc az egyik legfontosabb idei célkitűzés, melyet a „korszakunkat meghatározó kihívásnak” nevezett. Az üvegházhatású gázok csökkentésére, illetve a legszegényebb országok számára anyagi támogatások nyújtására szólította fel a tagországokat.

A mesterséges intelligencia az egész emberiségre hatással lesz, úgyhogy közös fellépésre van szükség

– mondta a mesterséges intelligenciával kapcsolatban António Guterres, „megfelelő biztonsági garanciákat és etikai normákat” sürgetett, és úgy véli, az informatikai tudományág a hamis hírekkel, az adatvédelemmel és az előítéletekkel kapcsolatos veszélyeket hord magában.

Rovatok