Index Vakbarát Hírportál

A csehek mégsem blokkolják az EU szankciós tervezetét, Magyarország egyedül maradt

2024. február 8., csütörtök 14:50

Csehország mégsem blokkolja a Európai Unió szélsőséges izraeli telepesek elleni szankciós tervezetét, így a magyar kormány egyedül maradt álláspontjával – írta csütörtökön a Politico.

Szerdán még attól volt hangos a sajtó, hogy az Európai Unió országai közül egyedül Csehország és Magyarország nem támogatja a blokk szélsőséges izraeli telepesek elleni szankciós tervezetét. Csütörtökön azonban már arról lehetett olvasni a Politicón, hogy a csehek meggondolták magukat,

így egyedül a magyar kormány ellenzi a szankciót. 

A lap szerint a csehek nem fogják blokkolni a lépést, de azt szeretnék, hogy Brüsszel ne kapcsolja össze a telepesek elleni büntetőintézkedéseket a Hamász-terroristák elleni szankciókkal. 

Egy terrorcselekmény nincs egy szinten a telepesek cselekedeteivel, ezt a két dolgot nem lehet összekapcsolni

– jelentette ki Jan Lipavsky cseh külügyminiszter.

Mint ismert, Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője még decemberben javasolt szankciókat – például az Európába való belépés megtiltását – egyes izraeli telepesek ellen, amiért az elmúlt hónapokban palesztinokat támadtak meg és üldöztek el otthonaikból.

Szijjártó Péter tíz éve nem élt át ilyet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkból azt üzente, hogy semmiképpen nincs most itt az ideje izraeli telepesek szankció alá vonásának az Európai Unió részéről, ahogy azt egyesek szeretnék, ugyanis ez csak további feszültségeket kelthetne, és meghosszabbíthatná a terrorellenes műveleteket. 

Azt is elmondta, hogy „olyan indulatokkal túlfűtött, nagyon alacsony színvonalú személyeskedésbe átmenő” vitát még nem élt át az utóbbi tíz évben Brüsszelben, mint az előző hétvégén a külügyi tanácsban a közel-keleti napirendi pont alatt.

Jól látszik az, hogy Európában van egy nagyon komoly Izrael-ellenes álláspont. Sokan fel is sorakoztak e mögé. Láthatjuk Európa nyugati felében, ahogyan itt, az Egyesült Államokban is, hogy az antiszemita bűncselekmények száma rohamosan növekszik, az Izrael-ellenes tüntetések száma nő, és a modernkori antiszemitizmus tombol. Ez Nyugat-Európában hatványozottan így van

– fogalmazott az MTI szerint, majd hozzátette: Izraelt brutális terrortámadás érte, és jelenleg terrorellenes műveletet folytat, amely során a civilek megóvása mellett ki kell szabadítani a túszokat, ráadásul eközben mindent meg kell tenni az eszkaláció elkerülése érdekében.

Rovatok