Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor után Putyin és Zelenszkij szinte egyszerre tárcsázta ugyanazt a telefonszámot

2024. február 8., csütörtök 14:06

A magyar miniszterelnök után fél nappal az orosz és az ukrán államfő is bejelentkezett Bakuban, alig egy óra különbséggel.

Ahogy arról az Index is beszámolt: Azerbajdzsán régi-új elnöke, Ilham Alijev már szerda este fogadni kezdte a sorjázó gratulációkat, amelyeket tegnapi választási győzelme után zsebelhetett be. Orbán Viktor miniszterelnök az elsők között gratulált telefonon kollégájának, óriási és vitathatatlan győzelemnek nevezve az elnökválasztás kimenetelét. 

A kormányfő később a közösségi oldalán is gratulált Alijevnek, az Azernews.az oldal pedig úgy hozta le a hírt, hogy a két vezető a beszélgetés közben ismét megerősítette a két ország közötti jó kapcsolatot, és megállapodtak abban, hogy ezt még tovább mélyítik. 

Fél nappal Orbán telefonhívása után egy másik vezető is tárcsázta Alijev irodájának számát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén az Azernews értesülései szerint csütörtök délelőtt hívta fel kollégáját, hogy gratuláljon a választási győzelemhez. Putyin egyben sok sikert kívánt Alijevnek a munkájához, és jelezte: továbbra is fenntartaná a szövetséges és stratégiai partnerségi viszonyt. 

Még nagyon el sem halkult a vonal, amikor ismét megcsörrent az azeri elnök telefonszáma: a Putyin gratulációjáról szóló értesülés után alig kicsivel több mint egy órával hozta a lap a hírt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is kagylót ragadott. Zelenszkij a gratulációja mellett megköszönte Azerbajdzsán vezetőjének, hogy országa nagyban segítette a szabadságharcukat humanitárius segélyekkel, illetve azt is, hogy támogatja Ukrajna területi egységének fenntartását.

Zelenszkij a közösségi oldalán hozzátette: biztos benne, hogy a jövőben még szorosabb lesz a kapcsolat a két ország között. 

(Borítókép: Vlagyimir Putyin találkozik Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel Biskekben, Kirgizisztánban, 2023. október 12-én. Fotó: Presidency of Azerbaijan / Handout / Anadolu / Getty Images Hungary)

Rovatok