Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij kirúgta az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, már meg is van az utódja

2024. február 8., csütörtök 17:28

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott az ukrán fegyveres erők főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak kétéves szolgálatáért.

Valerij Zaluzsnyij, Ukrajna fegyveres erőinek főparancsnoka találkozott Volodimir Zelenszkijjel, „fontos és komoly beszélgetést” folytattak.

Találkoztam Valerij Zaluzsnyij tábornokkal. Megköszöntem neki, hogy két éven át védte Ukrajnát

– írta közösségi oldalán megosztott bejegyzésében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök hozzátette, megbeszélték, hogy milyen megújulásra van szüksége Ukrajna fegyveres erőinek.

Arról is beszéltünk, hogy ki lehet benne az ukrán fegyveres erők megújult vezetésében. Most van itt az ideje egy ilyen megújulásnak. Felkértem Valerij Fedorovicsot, hogy továbbra is legyen a csapat tagja

– fogalmazott az ukrán elnök.

Az elnök üzenete azt sugallja, hogy Zaluzsnyijt kirúgták. Bár a lemondásáról közvetlenül nem szól. Az Ukrajinszka Pravda azonban arról ír, hogy az erről szóló rendelet valószínűleg még ma (csütörtök) este megjelenik a hivatalos oldalakon.

Valerij Zaluzsnyij a maga részéről szintén közzétett egy üzenetet az elnökkel való találkozójáról, de szintén nem mondott semmit közvetlenül a lemondásáról. Ugyanakkor azt ő is egyértelművé tette, hogy a fegyveres erők parancsnokságának összetétele megváltozik.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, lassan másfél hete húzódik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok ügye. Ennek okairól az alábbi cikkünkben részletesen is beszámoltunk.

Frissítés: Már meg is van az utódja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Olekszandr Szirszkij vezérezredest nevezte ki Ukrajna fegyveres erőinek új főparancsnokává. Ezt hivatalos Telegram-csatornáján jelentette be.

A mai naptól új vezetőség veszi át Ukrajna Fegyveres Erőinek vezetését

– jelentette ki. Az elnök megjegyezte, hogy több tucatnyi megbeszélést folytatott különböző rangú parancsnokokkal.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij és az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij 2024. február 8-án. Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters)

Rovatok