Index Vakbarát Hírportál

Orosz főparancsnokot állított a fegyveres erők élére Volodimir Zelenszkij

2024. február 10., szombat 17:32

Február 8-án este Volodimir Zelenszkij menesztette Valerij Zaluzsnijt a főparancsnoki tisztségből. Már 2022 tavasza óta lehetett hallani az ukrán elnök és Zaluzsnij közötti konfliktusról, amelyet az elnöki hivatal mindvégig tagadott. Most a főparancsnok leváltásáról szólva Zelenszkij kifejtette, hogy másképp kell megközelíteni a rotációt, a frontirányítást, a mozgósítást és a toborzást. Ez a feladat Olekszandr Szirszkijre vár, ugyanis ő ült Zaluzsnyij helyére. De mit lehet tudni róla?

Másfajta megközelítést vár el az ukrán elnök az új főparancsnoktól, az 58 éves Olekszandr Szirszkij vezérezredestől, aki kinevezése előtt a szárazföldi erők parancsnoka volt. 

Kinevezésére az Avgyijivkára nehezedő heves orosz nyomás közepette kerül sor, ahol a harcok a külvárosból a városközpontba helyeződtek át. Az oroszok további erőket vezényeltek erre a területre, jelentősen megnövelték a légicsapások számát, és északról és délről próbálják megrohamozni a várost. Szirszkijnek ez az egyik első feladata új pozíciójában.

A másik kihívás az ukrán hadsereg feltöltése. A mozgósítási intézkedések fokozásának szükségességéről már tavaly év közepe óta tárgyalnak. A parlament azonban csak ezen a héten fogadta el első olvasatban a mozgósításról szóló törvénytervezetet. Mit lehet azonban tudni az új ukrán főparancsnokról?

Orosz születésű, Moszkvában tanult

Az Ukrajinszka Pravda minden szükséges információt összegyűjtött Szirszkijről, amiből kiderült, hogy Oroszországból, a Moszkvától mintegy két óra autóútra fekvő Novinki faluból származik. Édesapja szintén katona. Szirszkij 1986-ban végezte el a moszkvai Felsőbb Összhaderőnemi Parancsnoki Iskolát, ahová az orosz–ukrán háború egyik orosz parancsnoka, Alekszandr Dvornyikov és az ukrán Egyesített Erők parancsnoka, Szergej Najev is járt.

Az új főparancsnok szerint az, hogy katonai tanulmányait az orosz fővárosban végezte, megkönnyíti a dolgát. „Ez megkönnyíti az ellenség cselekedeteinek megértését. Megjósolhatod, hogy mit tehet különböző helyzetekben” – fogalmazott az egyik interjújában.

Az 1990-es és 2000-es években a kijevi Ukrán Nemzeti Védelmi Akadémián folytatta tanulmányait. Szirszkij 1986-ban kezdte katonai pályafutását, míg lassan eljutott az Ukrajna Fegyveres Erői Főparancsnoki Központjának első parancsnokhelyettesi pozíciójába, amelyre 2013-ban nevezték ki. Felelősségi körébe tartozott a NATO-val való együttműködés is.

Legközelebbi segítői úgy jellemzik Szirszkijt, mint aki „ízig-vérig katona”. Állítólag hajnali 5:20-kor kel, hogy a munkanapja előtt egy órával tornázzon, és kevéssé érdeklik az anyagi dolgok. Köztudott, hogy heti frontlátogatásai alkalmával naplementéket fotóz. Az éjjeliszekrényén pedig Carl von Clausewitz porosz katona művei hevernek.

Meghatározó hadműveletek

2023 júliusában a BBC-nek adott interjújában beszélt Ukrajna gyors győzelmének lehetőségéről:

Nagyon gyors eredményeket szeretnénk elérni. De a valóságban ez szinte lehetetlen.

Az ukrán kiadvány szerint Szirszkij valóban jelentős szerepet játszott az ukrán hadsereg több meghatározó hadműveletében, mióta kitört a háború. Ezek közé sorolják Kijev 2022. február–márciusi sikeres védelmét, az Ukrán Fegyveres Erők két ellentámadó hadműveletét Harkiv térségében, Bahmut védelmét.

Utóbbiról szólva azonban nem egyhangú az elismerés, hiszen a nyugati média többször megírta, hogy a bahmuti hadjárat többe került Ukrajnának, mint amennyit nyert. A Bahmut területén zajló nehéz védekezés az Ukrajinszka Pravda szerint azonban nagyrészt annak tudható be, hogy Szirszkij nem számolt az emberi veszteségekkel.

Milyen feladatok várnak az új főparancsnokra?

Volodimir Zelenszkij Szirszkij kinevezésekor világossá tette, hogy mit vár el tőle. Ezek közé tartozik egy reális, részletes cselekvési terv 2024-re. Azt is várják, hogy gondoskodjon a nyugati fegyverek igazságos újraelosztásáról a frontvonal javára. 

Az elnök hangsúlyozta a logisztikai problémák megoldásának szükségességét is. Még egy tavaly decemberi sajtótájékoztatón Zelenszkij 26 ezer drónról beszélt, amelyek egy raktárban voltak, és nem jutottak el a frontvonalra.

Az elnök szerint Szirszkijnek meg kell oldania a személyzeti kérdéseket is, hatékony rotációs rendszert kell kiépítenie. Zelenszkij szerint ugyanis a védelmi erőkben közel egymillió ember van, de „többségük nem tapasztalta meg, milyen a frontvonalon lenni, míg egy kisebb részük a fronton van, ténylegesen harcol”.

Az új főparancsnokra marad az a feladat is, hogy javítsa a katonák kiképzésének minőségét is, ugyanis az elnök állítólag ragaszkodik hozzá, hogy csak képzett katonákat küldjenek a frontra.

Szirszkijnek azt is el kell majd döntenie, hogy ki lesz Ukrajna első parancsnoka a drónhaderő élén. Az egyik lehetséges jelölt erre a posztra sajtóinformációk szerint Vadim Szuharevszkij, aki jelenleg az 59. dandárt vezeti, amelyhez az egyik leghíresebb drónkompánia, a Ptahe Magyara (Magyarok madara) is tartozott.

(Borítókép:  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. február 8-án a szárazföldi erők parancsnokát, Olekszandr Szirszkijt nevezte ki az ország új hadseregfőnökévé. Fotó: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP)

Rovatok