Index Vakbarát Hírportál

Megvan a pakisztáni választások végeredménye

2024. február 11., vasárnap 16:23

A függetlenként induló jelöltek szerezték meg a legtöbb mandátumot Pakisztánban a héten tartott parlamenti választásokon, ugyanakkor a kormányalakításhoz szükséges többséget egyik pártnak sem sikerült elérnie − jelentette be a választási bizottság vasárnap a nem hivatalos végeredményt ismertetve.

A közlés szerint a függetlenként induló jelöltek összesen 101 mandátumot szereztek.    

Egy legfelsőbb bírósági döntés korábban megtiltotta a börtönbe vetett Imran Hán korábbi miniszterelnök indulását a választásokon, és elrendelte, hogy az általa vezetett Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) párt jelöltjei is csak függetlenként jelöltethetik magukat.

A választási bizottság közléséből nem derül ki, hogy a PTI jelöltjei pontosan mennyi mandátumot szereztek, de a párt számítása szerint 93-at.     A Hán legfőbb riválisának számító, korábbi háromszoros kormányfő, Navaz Saríf Pakisztáni Muszlim Liga-Navaz (PML-N) nevű pártja 75 mandátumot szerzett.    

A jelenlegi adatok szerint Bilaval Bhutto Zardari Pakisztáni Néppártja (PPP) végzett a harmadik helyen, a párt 54 képviselőt delegálhat a nemzetgyűlésbe. Őket követi 17 mandátummal a Muttahida Kaumi Mozgalom (MQM), a fennmaradó helyeket egyéni indulók, kisebb mozgalmak jelöltjei szerezték meg.    

Miközben a koalíciós tárgyalások megkezdődtek, Hán pártja bejelentette, hogy több választókerületben is megtámadják a kihirdetett eredményt, mert méréseik szerint legalább 140 képviselőjük volt esélyes bejutni a palamentbe.    

A 240 millió lakosú dél-ázsiai ország 336 fős nemzetgyűlésében 266 képviselői helyről közvetlen szavazással döntenek. További 60 képviselői helyet a nőknek, 10 mandátumot pedig a nem muszlimok számára tartanak fent – közölte az MTI. 

Rovatok