Index Vakbarát Hírportál

Újabb támadásra készül Izrael, katasztrofális következményekre figyelmeztetnek

2024. február 11., vasárnap 12:39

Rafah városát akarják támadni, ahonnan a menekültek már nem tudnak hova visszahúzódni. A nemzetközi közösség ellenzi a hadműveletet.

Izrael néhány kulcsfontosságú szövetségese aggodalmának adott hangot azon „nagyszabású hadművelettel” kapcsolatban, amelyet a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában terveznek, ahol több mint egymillió ember keresett menedéket, miközben Izrael folytatja az övezet bombázását − írja a The Washington Post

Mélységesen aggódom egy katonai offenzíva kilátása miatt Rafahban

− jelentette ki David Cameron brit külügyminiszter szombaton a közösségi médiában közzétett nyilatkozatában, hozzátéve, hogy a harcok azonnali szüneteltetésének kellene prioritást élveznie, „hogy segélyt juttassunk be, és túszokat hozzunk ki”, mielőtt a tartós tűzszünetre törekednénk.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője, Humza Yousaf skót miniszterelnök és a német külügyminisztérium egyaránt arra figyelmeztetett, hogy Izrael fenyegető fellépése Rafahban katasztrofális következményekkel járna a határvárosban menedéket keresők számára, akiknek nincs hová menniük.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy vasárnap adásba kerülő ABC-interjúban megismételte, hogy az ország offenzívát tervez Rafahban. „Meg fogjuk csinálni” − mondta, hozzátéve, hogy Izrael „részletes terven” dolgozik a civilek eltávolítására.

Netanjahu hivatala pénteken bejelentette, hogy az izraeli hadsereg terveket dolgoz ki a Hamász rafahi zászlóaljainak megsemmisítésére és a civilek eltávolítására a területről. A Biden-kormány tisztviselői kijelentették, hogy a jelenlegi körülmények között elleneznek minden izraeli hadműveletet Rafahban, és Biden elnök csütörtökön azt mondta, hogy Izrael gázai katonai hadjárata „túlzás” − ez volt eddigi legélesebb kijelentése a témában.

Egyiptom is aggódik

Kairóban egyre nagyobb az aggodalom, hogy egy izraeli offenzíva Rafahban növelné az Egyiptomra nehezedő nyomást, hogy nyissa meg határát a palesztin menekültek előtt − ezt a háború kezdete óta igyekszik elkerülni, mivel fél a Sínai-félszigeten, amely érzékeny katonai övezet, a bizonytalanságtól, és nem akarja, hogy a szilárdan palesztinbarát közvélemény a palesztinok elüldözésében való bűnrészességet lássa.

Biden csütörtöki megjegyzéseire reagálva, miszerint Egyiptom kezdetben vonakodott megnyitni a rafahi határátkelőt a segélyek előtt, amíg Biden erre rá nem vette Abdel Fattah el-Szíszi egyiptomi elnököt, Szíszi hangsúlyozta, hogy Egyiptom „hatalmas humanitárius segélyeket mozgósított”, és nyitva tartotta az átkelőt.

Egyiptom megerősítette a Gázai övezet határát, többek között a múlt héten szögesdrótot szerelt a határfalra − közölte a Sínai Alapítvány az Emberi Jogokért, egy brit székhelyű megfigyelőcsoport, amelynek van egy csapata a Sínai-félsziget északi részén.

A segélyszervezetek szerint egy rafahi szárazföldi művelet drasztikusan rontaná a kétségbeejtő humanitárius helyzetet. Az Amnesty International szerint ha Izrael kitelepítési parancsát végrehajtják, az „az erőszakos áthelyezés bűncselekményével érhet fel”.

(Borítókép: Palesztin gyerekek a holmijaik után kutatnak a lerombolt épületekben egy izraeli támadás után Rafah városában, Gázában 2024. február 9-én. Fotó: Ahmed Zaqout / Anadolu / Getty Images Hungary)

Rovatok