Index Vakbarát Hírportál

Megtámadtak egy brit kereskedelmi hajót Jemennél

2024. február 12., hétfő 08:06

Egy brit kereskedelmi hajót támadtak meg a Vörös-tengeren, Al-Mukha városától 40 tengeri mérföldre, délre. Erről az Egyesült Királyság Tengerészeti Kereskedelmi Műveletek (UKMTO) számolt be.

Két rakétát lőttek ki a hajóra – tájékoztatott a kapitány. A legénység nem sérült meg, és a hajó úton van a kikötő felé – írja a TASZSZ.

A koordinációs központ óvatosságra intette a hajókat a térségben való hajózáskor, és felszólította őket, hogy minden gyanús tevékenységet jelentsenek az UKMTO-nak.

A Gázai övezetben kiéleződött palesztin–izraeli konfliktust követően a jemeni lázadó húszik, az Ansar Allah közölte, hogy csapást mér az izraeli területre, és nem engedi át az azzal kapcsolatban álló hajókat a Vörös-tenger és a Bab el-Mandeb-szoros vizein, amíg a palesztin enklávéban folyó hadműveletet le nem állítják.

Január 12-én éjjel az amerikai és brit katonai erők repülőgépek, hajók és tengeralattjárók segítségével támadták az Ansar Allah célpontjait több jemeni városban, köztük Szanaában és Hodeidában.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, a csapások válaszlépések voltak a húszik által korábban elkövetett vörös-tengeri támadásra. A célpontok között voltak rakéta- és drónállomások, valamint a húszik radarállomásai. Ezt követően több más hasonló műveletet is végrehajtottak.

Rovatok