Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek tüntettek a kirekesztés ellen Münchenben

2024. február 12., hétfő 09:38

A rendőrség becslése szerint mintegy 75–100 ezer ember, míg a szervezők közlése alapján csaknem 300 ezer ember vett részt vasárnap a „demokrácia fénytengere” néven meghirdetett, rasszizmus és az antiszemitizmus elleni tüntetésen Münchenben.

A békés demonstráció résztvevői közül sokan fényfüzérekkel felaggatva, mások kezükben lámpásokkal vagy fáklyákkal jelentek meg az októberi bajor sörfesztiváloknak is rendszeresen helyszín biztosító Theresienwiesén.

Nem fogjuk hagyni, hogy az országunkban az embereket kirekesszék és üldözzék. Megvédjük magunkat a jobboldali szélsőségesség és az undorító deportálási fantáziák ellen. A csendes többség nem hallgat többé!

– írta az Instagramon a tüntetési felhívásában a szervező Fridays for Future nevű környezetvédő mozgalom.

Az elmúlt hetek szélsőjobboldal-ellenes tüntetéssorozatát folytatva, a hétvégén is sok német településen tiltakoztak a rasszizmus és a kirekesztés ellen.

Az országos tiltakozási hullámot az oknyomozó újságírókat tömörítő Correctiv által az Alternatíva Németországnak (AfD) és a Werteunion politikusainak, valamint kereszténydemokrata képviselőknek tavaly november 25-i, potsdami tanácskozásáról közzétett információk váltották ki.

A hírportál január 10-i közlése szerint Martin Sellner, az osztrák Identitárius Mozgalom volt vezetője három célcsoportot – a menedékkérőket, a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieket és a „nem asszimilált állampolgárokat” – megnevezve a bevándorlók tömeges kitelepítését javasolta a találkozón.

Rovatok