Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes olajfolt és eltűnt legénység a Karib-térségben

2024. február 12., hétfő 15:04

Több kilométer hosszú olajfolt terjeng a Karib-térségben, Tobago déli partjainál, amelyet egy egyelőre tisztázatlan hajószerencsétlenség okozott. A legénységnek nyoma veszett – közölte a dpa német hírügynökség sajtóforrásokra hivatkozva.

A tobagói katasztrófavédelem adatai szerint az olajfolt hossza 11,6 kilométer, és a felborult hajót a partoktól nyugatabbra, a szárazföld közelében találták meg.

Az olajfolt már károsította a zátony egy részét Scarborough partjainál

– jelentette az Amerika Hangja (Voice of America, VoA) amerikai nemzetközi műsorszolgáltató. A hatóságok attól is tartanak, hogy az olajszennyezés veszélyezteti a halakat és egyéb tengeri élőlényeket.

Az MTI beszámolója szerint Trinidad és Tobago miniszterelnöke, Keith Rowley valódi katasztrófának nevezte az esetet a helyi idő szerint vasárnap megtartott sajtótájékoztatóján.

A hajóra a legénysége nélkül találtak rá

Információk szerint a hajó már szerdán zátonynak ütközött, akkor kezdett szivárogni belőle az olaj. A hatóságok még aznap bejelentést kaptak a felborult hajóról, viszont a legénység részéről nem kaptak segélyhívást – közölte a VoA, hozzátéve, hogy a hatóságok a hajóra a legénysége nélkül találtak rá.

A helyszínen készült fényképeken az állami olajtársaság munkásai láthatók, amint megkísérlik megfékezni az olajszennyezést. A BBC szerint nagyjából 1000 önkéntes csatlakozott a munkálatokhoz, hogy eltakarítsák a szennyező olajat, míg a búvárok megpróbálták izolálni a szivárgás forrását. Az elhagyott hajót Gulfstream néven azonosították. Tobago kormányfője, Farley Augustine elmondása szerint az események súlyosbodása miatt

a kormány a legmagasabb, 3. szintű katasztrófának minősítheti az esetet.

A szerencsétlenség pont a karneváli szezonban sújtott le Tobagóra, amely az egyik legjelentősebb helyi turisztikai esemény. A Venezuela partjainál fekvő Trinidad és Tobago szigetállam az 1958-as függetlenedésig brit gyarmati uralom alatt állt.

Rovatok