Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump ismét válaszolt a NATO-nak, ezt tenné, ha újra elnök lenne

2024. február 13., kedd 10:27

A hétvégén aggasztó megjegyzéseket tett Donald Trump, és arra biztatta Oroszországot, hogy támadja meg Európát, ha annak országai nem tudják teljesíteni a költségvetési célokat. A volt elnök egyik korábbi tanácsadója most úgy fogalmazott, „félő, hogy ha Trump nyeri a választást, Amerika kilép a NATO-ból”.

Kevesebb mint egy hónap múlva megjelenik Donald Trump egykori tanácsadójának, John Boltonnak a legújabb könyve, amelyben a Trump- és a Biden-adminisztrációról is szót ejt. A tanácsadó hétfőn úgy nyilatkozott a CNN-nek,

ha Trump legyőzi Bident novemberben, Amerika biztosan kilép a NATO-ból. Ezzel a szövetség nagy veszélybe kerülne, de nem gondolom, hogy ez megzavarná Trumpot a távozásban.

A Fehér Ház egykori vezetője, John Kelly szerint – aki Trump elnöksége után vonult nyugdíjba – az egykori elnök „már rég nem látja értelmét a NATO-nak”.

Információi szerint Donald Trump mindig is úgy vélekedett, hogy ha a NATO nem lenne, Vlagyimir Putyin nem tenne ilyen szélsőséges lépéseket.

Putyint és Kim Dzsongunt mindig is jó fej fickóként emlegette

– emlékezett vissza Kelly.

2018-ban majdnem bekövetkezett

A tanácsadó könyvében egy hat évvel ezelőtti helyzetet is felidéz, amikor Donald Trump kis híján valóban kivezette az Egyesült Államokat a NATO-ból. 

A brüsszeli csúcstalálkozón Trump parancsba adta Mark Esper védelmi miniszternek, hogy jelentse be Amerika kilépését. A miniszter ellenezte ezt a döntést, azonban nem bírálhatta felül az elnököt, így megkezdődtek az előkészületek a kivonulásra. 

Őszintén nagyon megijedtünk. Az utolsó pillanatig tartotta magát a tervhez, majd szerencsére visszalépett

– emlékezett vissza John Bolton.

Rovatok