Index Vakbarát Hírportál

Az EU szürkelistájára kerülhet ez az európai ország

2024. február 13., kedd 06:26

Az Európai Unió szürkelistájára kerülhet Bosznia-Hercegovina, mert az országban még nem lépett hatályba a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény – írja a horvát Index.

A lap értesülései szerint az Európai Unió bosznia-hercegovinai delegációja figyelmeztette a helyi politikusokat, hogy azonnali intézkedéseket kell hozniuk, ha nem akarják, hogy országuk szürkelistára kerüljön.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény elfogadása a bosznia-hercegovinai parlamentben az egyik feltétele annak, hogy az Európai Tanács megkezdje az uniós csatlakozási tárgyalásokat az országgal márciusban. 

A bosznia-hercegovinai parlament képviselőháza decemberben sürgősségi eljárásban már elfogadta a pénzmosás megelőzéséről szóló törvényt. Ez azonban csak akkor tud hatályba lépni, ha a nemzetek háza is támogatja azt. 

Ha a törvény nem lép hatályba, mielőtt a Moneyval – azaz a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága – február 28-án befejezi megbízatását, akkor nagy esély van arra, hogy a bizottság Pénzügyi Akció Munkacsoportja (FATF) Bosznia-Hercegovinát szürkelistára helyezi

– áll a szarajevói uniós küldöttség közleményében.

Mint ismert, a magyar kormány támogatja a boszniaiak európai uniós integrációját, és mindent megtesznek ennek felgyorsítása érdekében. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter januárban azt írta, Bosznia-Hercegovina belső feszültségekkel küzd, de az európai integráció kérdésében egyetértés van.

Rovatok