Index Vakbarát Hírportál

Több halottja is van az örmény-azeri tűzharcnak

2024. február 13., kedd 16:54

Örményország déli, Azerbajdzsánnal határos részén négy örmény katona vesztette életét és több megsebesült a két ország fegyveres erői között kialakult tűzharcok során. Mindkét ország a másik felet hibáztatja és egymásra mutogatnak azzal kapcsolatban is, hogy ki kezdte a konfilktust.

Négy örmény katona veszítette életét, és egy megsebesült az örmény és azeri katonák között kedden kitört tűzharcban Örményország déli, Azerbajdzsánnal határos Szjunik régiójában – írta meg az MTI az örmény veszteségmérleget a jereváni védelmi minisztérium közleménye alapján.

A tárca korábban két halottról és több sebesültről adott hírt. A tájékoztatás szerint az azeri katonák a Nerkin Hand településnél állomásozó örmény katonákra nyitottak tüzet. Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium ezzel szemben azt állította, hogy az örmény erők nyitottak tüzet azeri állásokra a határ északnyugati részén, mintegy 400 kilométerre Nerkin Handtól.

Az azeri határőrség közleményében Örményországot okolta az incidensért, aláhúzva, hogy ők csupán „válaszoltak a provokációra”, melyet az örmény katonák hétfő este követtek el.

A jövőbeni provokációk komolyabb következményeket vonnak maguk után

– figyelmeztettek a közleményben. Jereván tagadta a bakui állításokat.

Ez volt az első, halálos áldozatokkal járó incidens a két dél-kaukázusi ország között, amióta tárgyalni kezdtek a több mint 30 éves konfliktust lezáró békemegállapodásról.

Az összetűzésre nem sokkal Ilham Aliyev azeri államfő újraválasztása után került sor. Aliyev a voksok 92,12 százalékát kapta, miután Azerbajdzsán tavaly szeptemberben egynapos villámháborúval elfoglalta az akkor még többségében örmények lakta, hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, szakadár Hegyi-Karabah térségét. A villámháború után a hegyi-karabahi örmény lakosság nagy része Örményországba menekült.

Rovatok