Index Vakbarát Hírportál

Kannabiszos gumicukor miatt tartóztattak le egy német turistát Oroszországban

2024. február 14., szerda 18:00

Érkezésekor a vámosok átvizsgálták a csomagját, és a hátizsákjából került elő a furcsa édesség.

A 38 éves férfi isztambuli átszállással Hamburgból érkezett, hogy találkozzon orosz nőismerősével, akivel egy online párkereső segítségével ismerkedett meg.

Amikor kipakoltatták, akkor került elő egy gumimacis cukorkát tartalmazó zacskó. Hat cukorka volt benne, ám amikor az orosz vámos megszagolta, furcsállta annak illatát. A mintegy 20 grammnyi marihuanás gumimacicukorkát gyorstesztnek vetették alá, és az is megerősítette, hogy THC-t tartalmaz. A bűnjelekről még fotókat is közzétettek az Orosz Szövetségi Vámszolgálat honlapján.

A férfi azzal védekezett, hogy Németországban vette az édességet, amellyel eddig egyetlen vámvizsgálaton sem volt problémája. Azért tartotta magánál, hogy könnyebben el tudjon aludni a repülőúton.

Az orosz hatóságok hivatalosan is megerősítették, hogy őrizetbe vettek egy német férfit. Ha az eljárás során bebizonyosodik a bűnössége, akkor akár hét év börtönt is kaphat, mellé egymillió rubeles (majdnem 4 millió forint) pénzbüntetéssel.

Megismétlődik az amerikai kosaras esete?

2022 februárjában vették őrizetbe Moszkvában az amerikai kosárlabda sztárját, Brittney Grinert, akinél – saját használatra tartott – hasisolajos vape patronokat találtak. Esete azért is érdekes, mert az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete előtt néhány nappal tartóztatták le. Előzetesét többször is meghosszabbították, miközben az amerikaiak azt szerették volna elérni, hogy a konzul meglátogathassa, illetve hogy bocsássák szabadon. 

Végül 2022 augusztusában jogerősen 9 év börtönre ítélték, miután bűnösnek vallotta magát, és elmondta, nem szándékosan hozott olyan vape patronokat magával, amelyek birtoklása illegális Oroszországban.

Griner végül egy régóta húzódó orosz–amerikai fogolycsere keretében szabadult. A kosarasért cserébe az amerikaiak elengedték a hírhedt orosz fegyverkereskedőt, Viktor Butot – idézi fel cikkében a Deutsche Welle

A But részvételével végrehajtott ellentmondásos csere azonban − csakúgy, mint Paul Whelan, egy másik, Oroszországban bebörtönzött amerikai állampolgár kizárása a cseréből − kritikákat is kiváltott, és kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy az USA ellenfelei a jövőben miként használhatják ki állampolgáraik letartóztatását.

(Borítókép: A Pulkovo repülőtér Szentpéterváron, Oroszországban 2023. február 28-án. Fotó: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok