Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: Ha Oroszország a barátunk lenne, akkor Putyin nem csinálna ilyet

2024. február 14., szerda 18:58

A biztonságpolitikai szakértő szerint az orosz elnök szándékosan élezi a konfliktust Ukrajna és Magyarország között, amikor arról beszél, hogy a Kárpátalján élő őshonos lakosság szívesebben tartozna Magyarországhoz.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta a múlt héten először adott nyugati médiumnak interjút Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök Tucker Carlsonnal, a Fox News egykori sztárriporterrével ült le egy asztalhoz. Putyin az interjúban hosszan beszélt Oroszország történelmi múltjáról, és arról, hogy Ukrajnát nem tartja önálló nemzetnek, az ott élőket „ellengyelesedett oroszokként” írta le.

Kibékíthetetlen ellentét?

Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában értékelte az orosz elnök kijelentéseit. A biztonságpolitikai szakértő szerint Putyin mondataiból jól kivehető, hogyan gondolkodik az egész orosz elit Ukrajnáról. Szerinte ez a látásmód az egész konfliktus gyökere is, hogy Oroszország soha nem fogja önálló nemzetként elismerni Ukrajnát, ez az ellentét pedig kibékíthetetlen a két ország között, így nincs igazán esély a békére. 

Az orosz elnökkel készült interjúnak magyar vonatkozása is volt, a beszélgetés egy pontján Tucker Carlson ugyanis arról kérdezte Putyint, hogy a magyar miniszterelnökkel folytatott találkozói során felajánlott-e valaha területet Ukrajnából Orbán Viktornak. Bár erre a kérdésre Putyin úgy felelt, hogy soha nem történt ilyen, azt ugyanakkor megjegyezte, hogy szerinte a Kárpátalján élő őshonos lakosság szívesebben tartozna Magyarországhoz. 

Leváltás és offenzíva

Tarjányi szerint ezzel a válasszal Putyinnak az volt a célja, hogy élezze a konfliktust Ukrajna és Magyarország között, hogy „elszórja a viszály magvait”. A biztonságpolitikai szakértő úgy látja,

ha Moszkva valóban a barátunk lenne, akkor az orosz elnök nem csinált volna ilyet. 

A műsor további részében szóba került az is, hogy

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról, ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Frontvonal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel 2019. október 30-án. Fotó: Kremlin Press Office / Handout / Anadolu / Getty Images Hungary)

Rovatok