Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ arra figyelmezteti Izraelt, hogy egy újabb Rafah elleni támadás mészárlás lenne

2024. február 15., csütörtök 06:19

Az Egyesült Nemzetek Szervezete arra figyelmeztetett, hogy egy izraeli támadás a gázai Rafah város ellen másfél millió civil életét veszélyezteti. Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese és a sürgősségi segélyek koordinátora azt mondta, a gázai palesztinok már így is „brutális támadásokat szenvedtek el”, ezért felszólítja Izraelt, hogy ne támadja meg a várost.

„Egy rafahi invázió katasztrofális következményekkel járna. Több mint egymillió ember zsúfolódott össze a városban, ők most a halál arcába néznek. Ez mészárlás lenne” – mondta Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese. Hozzátette, a városban élő palesztin civilek így is az éhezés szélén állnak, ráadásul nincs elég gyógyszerük sem.

A BBC emlékeztet, Rafah egy 250 ezer lakosú kisváros volt a Gázai övezet legdélibb részén, Egyiptom határánál, de amióta Izrael elrendelte a civilek evakuálását délre, a város lakossága becslések szerint 1,5 millió főre duzzadt. Sokan sátrakban élnek, nehéz körülmények között.

Az elmúlt napokban Izrael azonban Rafahot is megtámadta, a várost heves légicsapások érték. A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint hétfőn legalább 67 ember vesztette életét a támadásokban.

Mint arról az Index is írt, a támadást világszerte elítélték, Egyiptom például azt fontolgatja, hogy felmondja a Camp David-i megállapodást, amelynek eredményeként több mint 40 éve béke van Izrael és Egyiptom között.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő azonban azt állítja, hogy a város a Hamász utolsó bástyája, és a négy hónapja tartó háborúban ott akarnak leszámolni a terrorista szervezet megmaradt harcosaival. Egyiptom azonban ezt mindenáron meg akarja akadályozni, ugyanis szerintük Rafah az egyetlen olyan határátkelőpont, ahol legálisan lehet Gázába bejuttatni élelmiszersegélyeket.

Az Egyesült Államok, Izrael, Egyiptom és Katar magas rangú tisztviselői kedden tárgyaltak az ügyben, miközben a nemzetközi közösség folyamatos nyomást gyakorol Izraelre, hogy ne támadja meg Rafaht. Az egyiptomi sajtó információi szerint azonban 

úgy tűnik, Izrael hajthatatlan.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője kiemelte, az ENSZ nem kapott semmilyen rafahi evakuálási tervet Izraeltől, így nem hajt végre evakuálást a térségben.

(Borítókép: Palesztinok várakoznak, hogy ételt kapjanak, miközben folytatódik az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista csoport közötti konfliktus a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. február 13-án. Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters)

Rovatok