Index Vakbarát Hírportál

Nagy erőkkel vonul fel Nagy-Britannia a NATO nagyszabású hadgyakorlatán

2024. február 15., csütörtök 20:49

Az Egyesült Királyság is részt vesz azon a Steadfast Defender 24 nevű hadgyakorlaton, amely a hidegháború óta a legnagyobb összevont haderővel tervezett NATO-gyakorlat, és amelynek célja többek szerint Oroszország elrettentése. Egyre többször kerül szóba egy európai háború kitörésének lehetősége is, amelyet csak megerősít, hogy Nagy-Britannia több mint 50 harckocsit tervez átküldeni a La Manche-csatornán.

Az Egyesült Királyság kivonja néhány Challenger 2-es harckocsiját a katonai raktárakból, hogy a NATO legújabb, Steadfast Defender 24 nevű, 31 ország és mintegy 90 ezer katona részvételével zajló nagyszabású hadgyakorlatán vegyen részt azokkal. A NATO utoljára 1984-ben szervezett ekkora gyakorlatot, akkor 132 ezer brit katona vett részt a Lionheart elnevezésű eseményen – írja a Express.co.

A gyakorlat idejére a 62 tonnás Challenger 2 harckocsik közül többet különvonatokkal szállítanak el, míg néhányat a németországi Sennelagerből telepítenek át. Amikor a brit harckocsik megérkeznek a Steadfast Defender gyakorlatra Kelet-Európába, akkor csatlakozik hozzájuk további 600 brit páncélozott jármű és 1500 katona, valamint a brit királyi haditengerészet flottaegysége és a kiberhadsereg legénysége.

Az év első felében esedékes gyakorlaton 31 NATO-tagállam és Svédország fegyveres erői lesznek jelen. A műveletekben a brit királyi haditengerészet nyolc hadihajója vesz részt több mint kétezer tengerésszel. Az egységek között lesz az egyik Queen Elizabeth-osztályú brit repülőgép-hordozó a kötelékébe tartozó F–35B Lightning harci repülőgépekkel együtt. 

A The Sunnak nyilatkozva a Challenger 2 harckocsik bevetéséről a hadsereg egyik forrása úgy fogalmazott:

Nekünk már nincs brit rajnai hadseregünk. Ha a kontinensen akarsz harcolni, akkor oda kell vinned a járműveket. Ezt tesszük, ezt tettük a két világháborúban is

– idézi a lap a forrást. 

Az Egyesült Királyság bár képes lehet bevetni fegyveres erőit a Steadfast gyakorlaton, haderejével kapcsolatban aggályok merülnek fel mind a felszerelés, mind a személyi állomány létszáma miatt. 

Arról, hogy az „erődemonstráció” kiknek szúrja a szemét, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Rovatok