Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump peres eljárásai épp a kampány finisében fogják kiüríteni a pártkasszát

2024. február 16., péntek 16:26

Donald Trump folyamatos peres eljárásai ütemesen apasztják költségvetési kasszáját, amely épp akkor lesz lemerülőben, amikor a legnagyobb szüksége lesz a pénzre: az elnökválasztási kampány hajrájában.

A volt elnöknek tavaly 51,2 millió dollárjába „fájtak” sorozatos bírósági tárgyalásainak jogi kiadásai. Napi árfolyamon átszámítva több mint 18,6 milliárd forintot volt kénytelen ügyvédeire, a perköltségekre és egyéb ezzel kapcsolatos kiadásokra költeni.

A tetemes jogi költségekre hívei is felfigyeltek. Egyikük, egy nevadai szállodalánc tulajdonosa célzottan a bírósági kiadásokra ajánlott fel egymillió dollárt Trumpnak, további húszat pedig kampánycélokra.

A számítások szerint a volt elnök alperesként az idén még 26,6 millió dollárt költhet a szuper PAC forrásaiból bírósági eljárásaira, vagyis a kassza – az eddigi ütemezés alapján – épp a nyár derekán fog kiürülni, abban az időszakban, amikor a legnagyobb igény mutatkozna friss pénzekre: az elnökválasztási kampány finisében. A PAC az adómentességet élvező, a választási kampányokat lebonyolító politikai akcióbizottság rövidítése.

Trumpnak csak néhány nem vonzó lehetősége maradt védelme finanszírozására

foglalta össze a Bloomberg.

Arra kényszerítheti az amúgy anyagi gondokkal küszködő pártvezetést, a Republikánus Nemzeti Bizottságot, az RNC-t, hogy egyenlítse ki jogi számláit. Ebben az esetben azonban az RNC-nek kevesebb pénze maradna a kampány finanszírozására.

A másik változat, hogy kisemberek adományaiból többet szippant le a PAC számára, amely a Save America közvetítésével több büntető- és polgári eljárásban finanszírozza Trump védelmét.

Make America Great Again

Az ügyvédi díjak kifizetését a szövetségi törvények engedélyezik, amelyek lehetővé teszik a politikusok számára, hogy pénzt gyűjtsenek, amiből finanszírozhatják utazásaikat, a további adománygyűjtést és egyéb politikai kiadásaikat.

A republikánus jelölt támogatására egyébként arányosan nem kevés pénz gyűlt össze. Az előzetes tervekkel szemben 13,6 millió dollárral nagyobb bevételt könyvelhettek el annak köszönhetően, hogy a Save America számlájára az aktív kampány megkezdése előtt, már 2021-ben és 2022-ben is érkeztek az adományok.

A peres eljárások azonban szinte teljesen kimerítették ezt a forrást.

Szövevényes módszerrel a Save America dollártízmilliókat fizetett a jogi kiadásokra úgy, hogy a pénzt a Trump mottójáról elnevezett Make America Great Again elnevezésű cégnek, rövidítve a MAGA-nak utalta át. A Tegyük újra naggyá Amerikát tulajdonképpen egy szuper-PAC, amely a republikánus elnökjelöltet támogatja.

A családban marad

A MAGA költségvetésének nincs felső határa. Tavaly minden egyes dollárból 71 centet költött Trump ügyvédeire, további 43,8 millió dollárt pedig a republikánus jelölt kampányának támogatására, illetve a politikai vetélytársai elleni támadások finanszírozására. A MAGA számláján már tavalyelőtt 54 millió dollárt halmoztak fel.

Az adományozók befolyásos üzletemberek, pénzügyi befektetők és tekintélyes vállalkozók voltak.

A küldetésünk egyértelmű: a Republikánus Párt erőforrásainak maximalizálása Trump elnök újraválasztásához

– nyilatkozta Chris LaCivita, a párt kampányának vezető tanácsadója.

Az adományok felső határa szabályozott. A Save America legfeljebb ötezer dollárt fogadhat el személyenként, az RNC azonban 123 900-at olyan számlán, amiből csak a jogi kiadások finanszírozhatók, további 41 300-at pedig egy másik kontón, amely bármilyen kiadásokra, akár a választások befolyásolására is felhasználható.

Az RNC azonban anyagi gondokkal küzd, ezért Trump a testület vezetőjének menesztését, az új elnök helyettesének pedig menyét, Lara Trumpot javasolta.

(Borítókép: Donald Trump volt elnök ül a tárgyalóteremben a New York Állami Legfelsőbb Bíróságon folyó polgári csalási perén, 2023. október 18-án New Yorkban. Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images)

Rovatok