Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump kampányára, sőt növekvő jogi kiadásaira is gyűlnek az adományok

2024. február 2., péntek 16:09

Egy üzletember egymillió dollárt ajánlott fel a volt elnök számára peres eljárásainak kiadásaira, további húszat pedig a választási kampányra.

Az egymillió dollár, durván 350 millió forint egyelőre csak csepp a tengerben.

„Néhány hete egymillió dollárt ajánlottam fel ügyvédi költségeire, és ígéretet tettem, hogy további húszmillió dollárt utalok a szuper PAC-nak” – nyilatkozta a Reutersnek adott exkluzív interjújában Robert Bigelow. A PAC az adómentességet élvező, a választási kampányokat lebonyolító politikai akcióbizottság rövidítése.

Bigelow a Budget Suites of America elnevezésű, nevadai székhelyű szállodalánc tulajdonosa. Nem ő az egyetlen amerikai üzletember, aki nagyobb összeggel támogatja a volt elnököt.

A korábban nyilvánosságra nem hozott kötelezettségvállalások arra utalnak, hogy tekintélyes összegek gyülekeznek a republikánusok kilőtt éllovasának kampányközpontjaiban. Minden jel szerint Donald Trump lesz Joe Biden kihívója a novemberi elnökválasztáson.

Bigelow felajánlása azonban arra is rávilágít, hogy a politikai adományozók ezúttal szokatlan szerepet töltenek be. A konzervatív elnökjelölt ugyanis négy büntetőeljárással szembesült, amelyek nem kis összeget emésztenek fel.

Két pert indítottak ellene a négy évvel ezelőtti, 2020-as elnökválasztás eredményeinek megkérdőjelezése, illetve azon szándéka miatt, hogy a választás kimenetelét megfordítsa. Mint ismeretes: ez váltotta ki a Capitolium ostromát. Mentelmi jogára vonatkozó igényét elutasították. A harmadik eljárás a szigorúan titkos dokumentumok hanyag kezelése, a negyedik pedig egy pornósztár pénzzel történő elhallgattatási kísérlete miatt indult ellene.

Figyelmeztetések és fenyegetések

Bigelow – aki egyben a Bigelow Aerospace alapítójaként a földön kívüli élet nyomainak kutatását finanszírozza – úgy véli: Trumpot igazságtalanul hurcolták meg a büntetőügyekben. A volt elnök iránti szimpátiája csak fokozta adományozási kedvét.

Egyszerűen kedvelem. Ők nem kértek tőlem semmit

– magyarázta, és hozzátette: rövidesen utalja a húszmillió dollárt is. Az igazságügyi minisztérium szerint politikai elfogultság nélkül járt el.

Időközben Donald Trump összes republikánus riválisa – Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet kivételével – kiesett a versenyből. A Fehér Ház volt ura biztosra veszi, hogy ő kerül ki győztesen az előválasztásból.

Csapatával arra játszik, hogy a tehetős jótevőket elorozza riválisától. Attól sem riadnak vissza, hogy az adományozókat fenyegető hívásokkal bírják rá annak megfontolására, hogy kit részesítenek előnyben. Trump egyeseket arra figyelmeztetett: száműzik az üzleti pályáról, ha rossz jelöltre fogadnak.

Bigelow kezdetben Ron DeSantis floridai kormányzót támogatta, de részben szigorú abortuszellenes politikája miatt Trumpra nyergelt át.

Számlák és bírságok

Donald Trump jogi kiadásai – minden politikai sikere ellenére – megállíthatatlanul és rohamosan nőnek.

A minap példátlanul magas, 83 millió dolláros kártérítésre kötelezték, amiért többször is rágalmazta E. Jean Carroll írót. Rövidesen pedig ítélet születik abban az ügyben, amelyben a New York-i ügyész 370 millió dolláros büntetés kiszabását kérte, mert Trump hamisan nyilatkozott a bankoknak nettó vagyonáról.

A Trumphoz közeli körök tavaly 50 millió dollárt tapsoltak el jogi számlákra és nyomozásra – összegezte a New York Times.

Bigelow nem emlékszik pontosan, kinek utalta a jogi kiadásokra szánt egymilliót, arra pedig nem volt hajlandó válaszolni, hogy ilyen célra hajlandó-e további összegeket áldozni. Azzal viszont eldicsekedett, hogy Trump vacsoravendége volt floridai, Mar-a-Lagó-i rezidenciájában.

Egy órát szántunk kár, de két óránál is tovább tartott. És még így is kifutottunk az időből

– mondta Bigelow, de további részleteket nem volt hajlandó elárulni beszélgetésükből.

(Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök ügyvédei, Christopher Kise (b) és Alina Habba (j) társágában a New York állam legfelsőbb bíróságán 2023. december 7-én. Fotó: Eduardo Munoz Alvarez / Pool / Getty Images Hungary)

Rovatok