Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas tömeg tüntetett a horvát kormány ellen Zágrábban

2024. február 17., szombat 19:44

A kormányon lévő jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) ellen tiltakoztak szombaton Zágrábban, ahol a tüntetők az idei parlamenti választás mielőbbi megtartását követelték. Tovább fokozta a feszültséget, hogy a HDZ állítása szerint alig vettek részt a demonstráción. Az esemény egyik szervezője fotókkal és videókkal bizonyította a párt állításának ellenkezőjét.

Több ezer ember tüntetett szombaton Horvátország fővárosában, korrupcióval vádolva a kormányzó jobbközép pártot. A demonstrálók az idei parlamenti választások mielőbbi megtartását követelték – írja az AP News.

A lap szerint a zágrábi tüntetést tizenegy közép- és baloldali ellenzéki párt szervezte. Horvátországban idén parlamenti választásokat, emellett június elején európai parlamenti választásokat tartanak. A pontos időpontokról még nem döntöttek, így az ellenzéki pártok azonnali szavazást sürgetnek, amiről egy hivatalos követelést is benyújtottak a horvát parlamentnek.

Az egyik legnagyobb horvát portál, az index.hr szerint a HDZ a közösségi oldalán azt állította, hogy a szombati tüntetésen alig vettek részt. A kormánypárt szerint legfeljebb 3 ezer ember demonstrálhatott, emellett Andrej Plenkovic horvát kormányfő ismeretlen okokból „oroszbarátnak” bélyegezte az eseményt. 

A tüntetés egyik szervezője fotókat és videókat osztott meg a tüntetésről, amelyeken jól látható, hogy rengeteg ember gyűlt össze.

Január végén szintén több százan tiltakoztak Horvátországban. Ekkor egy  törvénymódosítás miatt, amely  bűncselekményként kezelné a nyomozati vagy bizonyítási cselekmények tartalmának jogosulatlan nyilvánosságra hozatalát.  Mint  írtuk, Horvátországban legutóbb a vasárnapi boltzár megtartása váltott ki népharagot. 

Rovatok