Index Vakbarát Hírportál

Keményen léptek fel Oroszországban a Navalnij halála miatt tüntetőkkel

2024. február 17., szombat 12:28

Világszerte több helyen is tiltakoztak a pénteken meghalt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij hívei a moszkvai elnyomás ellen, körülbelül 100 embert állítottak elő.

Hiába figyelmeztették az orosz hatóságok az embereket, hogy ne vegyenek részt Alekszej Navalnij halála miatt tömegtüntetéseken, országszerte összegyűltek az emberek, hogy az ellenzéki vezetőre emlékezzenek, mintegy 100 embert vettek őrizetbe Oroszországban – írja az Euronews

Ahogyan arról az Index is írt, meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin legfőbb kritikusa. A 47 éves politikus, aki 2021 óta volt börtönben, séta közben lett rosszul. Olyan hírek is szárnyra kaptak, miszerint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halálát vérrög okozhatta, a felesége pedig azt mondta, nem tudja, hogy hihet-e egyáltalán a híreknek

A hatóságok Oroszországban figyelmeztették az embereket, hogy ne vegyenek részt tömegtüntetéseken, ennek ellenére több helyen is tartottak megemlékezéseket a börtönben meghalt ellenzéki politikus támogatói. 

A hatóságok Szentpéterváron léptek fel a legkeményebben, ahol 50-nél is több embert állítottak elő. De világszerte több országban is tüntettek, a legnagyobb számban Európában, de még Argentínában is összegyűltek Navalnijra emlékezve. Berlinben több mint ötszázan gyűltek össze, és Budapesten az orosz nagykövetség előtt is volt egy kisebb tüntetés.

Eltüntették a politikai térképről

Navalnij 2011-től majd tíz éven át Putyin egyik legnagyobb ellenlábasának számított, majd 2020-ban egy feltételezett mérgezés után kómába esett. 2021 januárjában tért vissza Oroszországba, ahol azonnal letartóztatták, majd 9 év börtönre ítélték csalás és a bíróság megsértése miatt, de megvádolták terrorizmusra való felhívással és a nácizmus rehabilitálásával is. 2023 augusztusában további 19 év fogházra ítélték, szélsőséges szervezet alapításában és finanszírozásában találták bűnösnek. 

Ezután különböző módszerekkel kínozták a börtönben, majd decemberben eltüntették a radarról, vagyis egy szibériai börtönbe hurcolták, és napokig senki sem tudott róla semmit. A legutóbbi hírek szerint agyvérzés okozta a halálát.

Halálhíre nyomán politikai szakértők találgatják, vajon egy tervezett és hosszú időn keresztül húzódó merényletről van-e szó, és hogy milyen hatással lesz mindez Oroszország politikai életére. 

Rovatok