Index Vakbarát Hírportál

Romániában még mindig nem tudják, mikor választanak

2024. február 17., szombat 09:06

A román kormánykoalíció még mindig nem jutott megegyezésre a 2024-es év választási menetrendjéről, holott helyhatósági, európai parlamenti, parlamenti és elnökválasztást is tartanak az országban.

A szociáldemokrata-nemzeti liberális román kormánykoalíció továbbra sem döntött arról, hogy lesz-e közös államfőjelöltje, és ami talán még fontosabb, hogy Romániában még mindig nem tudják, mikor lesznek a választások. Ez azért is különösen problémás, mert 2024-ben helyhatósági, parlamenti, európai parlamenti és elnökválasztást is rendeznek keleti szomszédunkban.

A kormány a választások összevonása mellett érvel, amelyet Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is támogat.

A fő érv ezen lebonyolítás mellett a folyamat egyszerűsítése, valamint a várhatóan magasabb részvételi arány.

Eredetileg a választási menetrend rögzítésére a február 8-i dátum volt kitűzve, azonban ezt már bőven meghaladták az egyeztetések. Az alapvető nézetkülönbség a szociáldemokraták (PSD) és a nemzeti liberálisok (PNL) között az, hogy előbbi mind a négy választásról szeretne döntést, míg utóbbi csak a helyhatósági és az európai parlamenti voksolásról. A PNL a parlamenti és elnökválasztás stratégiájáról csak június 9-e után döntene.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök, valamint Nicolae Ciucă korábbi nemzeti liberális kormányfő

egyaránt a koalíciós partner támogatásával akar indulni az elnökválasztáson, viszont egyikük sem akar lemondani a jelöltségről,

ami végső soron azt eredményezheti, hogy nem lesz közös elnökjelöltje a román kormánykoalíciónak.

Vitatott téma volt a bukaresti jelöltállítás is, hiszen itt a két kormánypárt nagy valószínűséggel csak együttes erővel tudná legyűrni a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nevű progresszív liberális pártot. A lehetséges megoldás az lehet, hogy az egyik párt kapná a főpolgármester-jelöltet, míg a másik az USR által ellenőrzött 1. és 2. körzetet.

Szóba került még a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elleni közös fellépés is. A szélsőjobboldali nacionalista pártról, valamint annak elnökéről, George Simionról korábban írtunk az Indexen. A határmódosítást szorgalmazó magyarellenes párt nagy nyertese lehet az idei romániai választásoknak, és több fórumon is előkerült, hogy

a Fidesz és az AUR egyaránt Giorgia Meloni Közép-Európa-politikájának fontos pillére lehet.

Marcel Ciolacu román kormányfő egyébként nemrégiben utazott Rómába, ahol Ferenc pápával találkozik, valamint Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, akivel 13 év kihagyás után román-olasz együttes kormányülést is tartanak.

Ciolacu római látogatásán az Olaszországban élő román közösség képviselőivel találkozott szerda este. A találkozó végén azt kérdezték tőle, továbbra is lehetségesnek látja-e a választások összevonását, lévén, hogy a koalíció nem jutott konszenzusra ebben a kérdésben.

Jelenleg van egy ütemterv. Én nem fogom megváltoztatni a választási ütemtervet, csak az egész évre

– fogalmazott Ciolacu.

Arra a kérdésre, hogy ezt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vagy a szociáldemokraták javaslatára állították-e össze, Ciolacu kijelentette, hogy „a romániaiaknak, Románia Kormányának és az Állandó Választási Hatóságnak van egy választási ütemterve” – írja a Maszol.

A PNL elnöke, Nicolae Ciucă egy e heti bukaresti sajtóeseményen kijelentette, hogy számít a koalíciós partner Szociáldemokrata Párt (PSD) rációjára az európai parlamenti és a helyhatósági választások összevonásáról szóló pénteki tárgyalásokon. A politikus reményét fejezte ki, hogy megoldást találnak erre a kérdésre, és a továbbiakban a koalíció a kormányzásra és a választások előkészítésére tud összpontosítani.

(Borítókép: Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu. Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto, Janine Schmidt / Potothek / Getty Images)

Rovatok