Index Vakbarát Hírportál

Sajtósa szerint nem akarják kiadni Alekszej Navalnij holttestét a családjának

2024. február 18., vasárnap 07:34

Alekszej Navalnij szövetségesei azzal vádolják az orosz hatóságokat, hogy azok „mindent megtesznek”, hogy ne kelljen átadniuk az orosz ellenzék néhai vezetőjének holttestét a családjának.

Alekszej Navalnij szóvivője azzal vádolja az orosz Nyomozó Bizottságot, hogy szándékosan tartják vissza holttestét a hozzátartozóitól – írja a Sky News.

Mint arról beszámoltunk, 2024. február 16-án 47 éves korában meghalt Alekszej Navalnij ellenzéki vezető. Egyes politikai szakértők szerint Navalnij egy tervezett, ám hosszú időn keresztül húzódó merénylet áldozata lett. Az elhunyt politikus stábja is úgy véli, hogy a korrupcióellenes harcost Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására gyilkolták meg.

Alekszej Navalnij szövetségesei azzal vádolják az orosz hatóságokat, hogy azok „mindent megtesznek”, hogy ne kelljen átadniuk a holttestét a családjának. Kira Jarmysh, Alekszej Navalnij sajtósa szombaton erősítette meg Putyin legnagyobb politikai ellenlábasának tartott férfi halálhírét, emellett követelte, hogy a holttestét haladéktalanul adják át a családjának. 

A halottkém vizsgálatára hivatkoznak

Ljudmila Navalnaja, Navalnij édesanyja szombaton elutazott az északi sarkkörön túli börtönbe, ahol fiát haláláig fogva tartották. A börtön tisztviselői a helyszínen azt közölték vele, hogy fia február 16-án, helyi idő szerint 14.17-kor hirtelen szívhalál következtében hunyt el. A hatóságok azonban még nem adták ki a holttestét, mert állításuk szerint azt Szalekhard városába vitték, hogy a halottkém elvégezhesse a szükséges vizsgálatokat. 

azonban amikor az édesanya és alekszej Navalnij ügyvédei megérkeztek a hullaházba, az zárva volt, és a dolgozók azt mondták, hogy a holttest nincs is ott.

Órákkal később azt közölték Alekszej Navalnij édesanyjával és a jogi képviselőkkel, hogy a politikus holttestét egészen a vizsgálatok lezárultáig nem adják át a családnak, ez várhatóan a jövő héten történik meg.

Nyilvánvaló, hogy hazudnak, és mindent megtesznek, hogy elkerüljék a holttest átadását

– írta Kira Jarmysh az X-en.

A sajtószóvivő azzal vádolja a szalekhardi vizsgálóbizottságot, hogy ide-oda küldözgetik őket, miközben korábban már közölték velük, hogy a vizsgálat lezárult, és semmilyen bűncselekményt nem állapítottak meg.

Alekszej Navalnij egyébként számított arra, hogy meggyilkolhatják, az orosz ellenzéki politikus még 2020-ban Németországban fogalmazta meg utolsó üzenetét arra az esetre, ha meghalna. Vlagyimir Putyin elnök legfőbb politikai ellenfele arra kérte az orosz népet, hogy „ne adják fel a harcot”.

Az elhunyt ellenzéki vezér életéről és politikai pályafutásáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok