Index Vakbarát Hírportál

Washington nem támogatja a rafahi offenzívát, amíg nincs garancia a civilek biztonságára

2024. február 18., vasárnap 10:52

Az azeri-örmény béke lehetőségei, valamint az izraeli átmeneti tűzszünet esélye és Ukrajna támogatásának módja is témája volt Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombati kétoldalú megbeszéléseinek, amelyek a müncheni biztonságpolitikai fórum keretében zajlottak.

Az MTI híradása szerint Anthony Blinken leszögezte Jichák Hercog izraeli elnökkel folytatott tárgyalásán, hogy az Egyesült Államok elismeri Izrael jogát, hogy megelőzze az október 7-i terrortámadások megismétlődését.

Ugyanakkor nem támogat szárazföldi katonai műveletet Rafah városában a civilek védelmére szolgáló hiteles terv hiányában.

Beszéltek ezen kívül a Hamász fogságában tartott túszok kiszabadításának lehetőségeiről, valamint egy humanitárius tűzszünet elérésére vonatkozó erőfeszítések, ami lehetővé tenné a segélyszállítmányok növelését is a Gázai övezetbe. 

Az amerikai külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel is találkozott, ők főként Ukrajna légvédelmi szükségleteiről tárgyaltak.

Antony Blinken biztosította az ukrán külügyminisztert az Egyesült Államok elkötelezettségéről Ukrajna újjáépítése iránt, valamint támogatását hangoztatta Ukrajna jövője iránt az euroatlanti intézményekben.

Az amerikai külügyminiszter tárgyalt Ilham Aliyev azeri elnökkel, és Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel is: az amerikai külügyminiszter országa támogatásáról biztosította Azerbajdzsánt az ENSZ idei klímacsúcstalálkozójának megszervezésében.

Egyben tárgyaltak egy tartós békemegállapodás lehetőségéről Azerbajdzsán és Örményország között. De Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel is a konfliktus feloldásának módjáról beszélt a miniszter. 

  

Rovatok