Index Vakbarát Hírportál

Újabb információk derültek ki a magyar Gripen-vásárlásról

2024. február 19., hétfő 15:59

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár újságírói kérdésre leszögezte: a Gripen-vásárlással kapcsolatban egyelőre nem tud bejelentést tenni a kormány. Ugyanakkor az már biztos, hogy a svéd miniszterelnök Magyarországra látogat.

„Egyelőre nem tudunk bejelentést tenni a témával kapcsolatban; erre még néhány napot várni kell” – közölte az ATV-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár arra a kérdésre válaszul, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a svéd kormányfő megbeszéléseinek részét képezi-e egy hadiipari megállapodás, a Gripen-vásárlás.

Az előzmények egészen onnan kezdődnek, hogy Orbán Viktor szombati évértékelő beszédében a svéd NATO-csatlakozásról ratifikálásával kapcsolatban azt mondta: „Jó hír, hogy a Svédországgal fennálló vitánk lezárás felé közeledik. A svéd miniszterelnökkel fontos lépéseket tettünk, hogy a bizalmat újraépítsük. Afelé haladunk, hogy a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását.”

Majd elsőként az Index számolt be arról, hogy információink szerint az elmúlt hetekben hatalmas katonai és hadiipari megállapodás születhetett a két kormány között, méghozzá a legmagasabb, miniszterelnöki szinten, amelynek

köszönhetően új eszközök érkezhetnek a Magyar Honvédséghez, és ez érintheti a Gripen vadászgépeket is.

A SAAB jelenleg a legújabb E és F változatát gyártja a Gripen vadászbombázónak, amelyet Svédország mellett eddig Brazília rendelt meg. Az új gép több és nagyobb súlyú fegyverzetet hordozhat nagyobb távolságra, valamint megújult a radarja és elektronikai harcrendszere. Könnyen elképzelhető, hogy ezekből érkezik Magyarországra néhány darab.

Természetesen nemcsak vadászbombázókhoz, hanem egyéb fegyverrendszerekhez is hozzájuthat a Magyar Honvédség az üzlet részeként. Emlékezetes, hogy a közelmúltban Magyarország is rendszerbe állította a svéd SAAB Bofors Dynamics Carl Gustaf M4 hátrasiklás nélküli fegyverét. 

A hordozható, kézi tüzérségnek is nevezett, vállról indítható, páncélozott és más szárazföldi célok ellen bevethető fegyverből nagyjából 55 millió dollár értékben vásárolt be a Magyar Honvédség, az eszközöket 2019–2024 között szállítja le a gyártó.

Orbán Viktorhoz jön a svéd miniszterelnök

Hétfőn az is világossá vált, hogy Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hamarosan Budapestre érkezik. Az utóbbi időben többször egyeztetett már Orbán Viktor miniszterelnökkel, és úgy látja,

erős akarat mutatkozik magyar részről Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjára.

Svédország a NATO-csatlakozás küszöbén van. Orbán Viktor már a szombati évértékelőjén beszélt arról: minden terv készen van, és a magyar kormány készen áll arra, hogy ratifikálják a csatlakozást, mivel minden ezzel kapcsolatos vita a lezáráshoz közeledik.

Az Index információi szerint a döntést már a parlament kezdeti ülésszakaszában ratifikálhatják, amely február 26-án veszi kezdetét. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn beszélt a fejleményekről Varsóban, valamint bejelentette azt is, hogy budapesti látogatásra készül.

Budapestre megyek, az időpontot annak megerősítése után közöljük

– mondta a miniszterelnök, majd hozzátette: „úgy tűnik nekem, erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére. Már most várom a tervezett találkozót, hogy a véglegesítés megtörténjen” – tette hozzá Kristersson.

Rovatok