Index Vakbarát Hírportál

Súlyos csapás a Közel-Keleten: elsüllyedhet egy brit kereskedőhajó

2024. február 19., hétfő 14:25

Hétfőn a jemeni húszi lázadók csapást mértek egy Rubymar nevű teherszállító hajóra az Ádeni-öbölben, a Báb el-Mandeb-szorosban. A hajó súlyos találatot kapott, és a legénységnek teljesen el kellett hagynia.

A Reuters szerint először az iszlamista lázadók szóvivője jelentette be, hogy eltalálták a hajót, és hogy a találat következtében a jármű akár el is süllyedhet. 

A szóvivő hozzátette azt is, hogy a hajó brit legénysége elmenekült. Közülük senki sem sérült meg, és már biztonságban vannak. Továbbá azt is közölte,  hogy egy amerikai drónt is lelőttek.

Azt, hogy a legénység elhagyta a hajót a robbanás után, a brit tengeri ügynökség ( UKMTO) is  megerősítette – írja a Reuters.

Erről a hajóról van szó

A Rubymar egy belize-i zászló alatt hajózó, de tulajdonilag az Egyesült Királyságban bejegyzett teherhajó, amelyet libanoniak működtetnek. A járműről több felvétel is készült korábban. 

A BNN Bloomberg már azt is megtudta a hajót üzemeltető, GMZ Ship Management Co nevű libanoni cégtől, hogy a hajót több rakétatalálat is érte: egyrészt a gépteremben, másrészt a hajó orránál is történt egy-egy robbanás. A cég megerősítette, hogy senki sem sérült meg, és hogy a legénységet Dzsibutiba szállítják. 

Arról viszont nem írtak, hogy a hajó tényleg elsüllyedhet-e a találatok következtében, és máshonnan sem érkezett információ ezzel kapcsolatban. A brit haditengerészet mindössze annyit közölt ezzel kapcsolatban, hogy a Rubymarnak katonai segítséget nyújtanak. 

Azt egyébként, hogy a hajó a Vörös-tengeren van, a Vessel Finder nevű hajózáskövető oldalon is látható. Ott azt is leírták, hogy a hajó az Egyesült Arab Emírségekből, Khor Fakkan kikötőjéből indult, és az eredeti tervek szerint február 27-én kötött volna ki Bulgáriában, Várnában.

JÓ IDEJE EZ VOLT AZ ELSŐ komolyabb TÁMADÁS, AMELYET A HÚSZIK VÉGREHAJTOTTAK A TÉRSÉGBEN.

Az utóbbi hetekben is voltak támadásaik, de ezeknek többnyire nem lett semmilyen komolyabb következménye. Arra viszont november óta nem volt példa, hogy egy hajóról teljesen evakuálni kellett a legénységet.

(Borítókép: A Rubymar teherhajó a Boszporusz bejáratánál a Fekete-tengeren, 2022. november 2-án. Fotó: Ozan Kose / AFP)

Rovatok