Index Vakbarát Hírportál

Újabb részletek derültek ki Navalnij haláláról

2024. február 20., kedd 08:11

Alekszej Navalnij, Putyin legnagyobb politikai ellenfelének múlt pénteki halála egyre csak rejtélyesebb, ahogy haladnak a napok. Nemhogy válaszokat kapnánk az ellenzéki vezér hirtelen halálának körülményeire, de úgy tűnik, hogy az orosz hatóság szándékosan bonyolítja és húzza az időt. Vajon miért?

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, pénteken meghalt a fogva tartott Alekszej Navalnij, Putyin orosz elnök legnagyobb politikai ellenfele. Az első híresztelések szerint vérrög okozhatta a halálát, de mivel sem a rokonokat nem engedik be megnézni a holttestet, se nem adják ki a hozzátartozóknak még legalább két hétig, így sokakban felmerült a gyanú, hogy a politikus halála esetleg nem volt véletlen. A nyugati világ legnagyobb része és a magyar ellenzék is egyértelműen Putyint teszi felelőssé Navalnij halála ügyében, míg az oroszok Washingtont és Brüsszelt hibáztatják. Hogy mi az igazság, az egyelőre rejtély, és az sem biztos, hogy valaha megtudjuk a tényleges történéseket, de a körülmények egyelőre gyanúsak.

A Kreml-verzió: „Az orosz börtönhatóságok azt állították, hogy Navalnij pénteken »rosszul érezte magát«, miután kiment a szabadba a szibériai büntetőtelepen, és összeesett.” 

Villámlátogatás

A jelek szerint az orosz titkosszolgálat, az FSZB több tisztviselője látogatást tett a táborban, mindössze két nappal azelőtt, hogy Navalnijt halottnak nyilvánították a magasan az északi sarkkörön fekvő Harpban lévő „Polarnij Volk” kietlen börtönben. Kikapcsolták és leszerelték az ottani biztonsági kamerák és lehallgatóberendezések egy részét – számol be a gulagu.net orosz portál alapján a Bild.

De a látogatás, amelyet aktivisták szerint a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSIN) helyi kirendeltségének jelentésében említettek, nem az egyetlen gyanús esemény volt Navalnij pénteki halálával kapcsolatban. Egy másik, hogy csütörtökön látszólag még semmi baja nem volt, és ezt édesanyja is megerősítette egy posztban:

Villámgyors kommunikáció

Az emberi jogi csoport által közzétett idővonal szerint az a gyorsaság, amellyel a hatóságok bejelentették és kommentálták a távoli táborban történt tragédiát, ugyancsak megdöbbentő volt. Ez arra utal, hogy Navalnij sokkal korábban halt meg, mint ahogy azt a Kreml állította.

Navalnij családja nem láthatja a holttestét, ami ki tudja, épp hol van

Közben Navalnij családtagjait már harmadik napja nem engedik be Navalnij holttestéhez. Ludmilla Navalnaja, a politikus édesanyja szombat óta hiába próbálja megkapni fia földi maradványait. Többször állt már a szalekhardi halottasház előtt. Utoljára hétfőn reggel próbálkozott – közölte az X-en Navalnij szóvivője, Kira Jarmysh. A holttestet még két hétig fogják minimum őrizni, állítólag „kémiai elemzésre”.

Putyin fő ellenfelének földi maradványai a múlt pénteken bekövetkezett hirtelen halála óta nyomtalanul eltűntek. A kritikusok gyanakodnak, hogy a Kreml, amelyet Navalnij meggyilkolásával vádolnak, megpróbálja eltussolni halálának körülményeit.

A közelmúltban olyan felvételek kerültek elő, amelyek alátámaszthatják ezt az elméletet: egy webkamera a Navalnij halálát követő éjszakán kormányzati járművek konvoját filmezi – az egyetlen úton a börtön és a helyi hullaház között.

Rovatok