Index Vakbarát Hírportál

Nem tudják újraindítani a zaporizzsjai atomerőművet

2024. február 20., kedd 11:10

Nem termel elektromos áramot, és az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a közeljövőben sem fog Európa legnagyobb atomerőműve, mert nincsenek meg a zaporizzsjai atomerőmű reaktorainak újraindításához szükséges feltételek.

Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának dékánja az InfoRádió EnergiaVilág című műsorában beszélt arról, hogy a kahovkai gát tavalyi felrobbantása és az alacsony vízszint miatt nem lehet hozzáférni még annyi hűtővízhez sem, ami az üzem egyetlen blokkjának üzemeltetéséhez lenne elég az orosz megszállás alatt lévő zaporizzsjai üzemben. A zaporizzsjai üzem hat reaktorát még hónapokkal ezelőtt kapcsolták le, a nukleáris fűtőanyagok hűtését azonban továbbra is fenn kell tartani. Az üzem az ukrajnai háború kitörése után nem sokkal került orosz ellenőrzés alá, és azóta is folyamatos támadásoknak van kitéve, hol orosz, hol ukrán részről, így csaknem két éve veszélyben van a teljes infrastruktúra. 

Több sebből is vérzik az üzem

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója nemrég a helyszínre látogatott, és beszámolt arról, hogy csaknem száz dolgozó nem hajlandó munkaszerződést kötni a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalattal, az erőművet működtető orosz hatóságok ezért nem engedélyezik az érintettek és az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat munkatársainak a belépését a területre.

Grossi korábban elmondta, hogy az atomerőmű 12 ezer dolgozójából már 2-3 ezerre csökkentették a létszámot. Úgy látja, a helyzet stabil, de nagyon törékeny az egyensúly. Aszódi Attila is ezt erősítette meg, elmondta, hogy a zaporizzsjai atomerőmű hat blokkja továbbra is áll, öt hideg leállított állapotban, egy pedig meleg leállított állapotban van jelenleg. Utóbbi blokkban villamos energia segítségével hőt termelnek ahhoz, hogy a telephelyi hőigényeket ki tudják elégíteni. Közben az üzem területén vízmelegítőket hoztak létre, hogy hosszú távon is kiválthassák a meleg leállított állapotban lévő blokkot. Később így a további öt blokkhoz hasonlóan hideg leállított állapotba tudják majd helyezni azt is. 

Aszódi Attila szerint a kahovkai gát felrobbantása – amely mintegy 120 kilométerre volt a zaporizzsjai üzemtől – , valamint a Dnyeper folyó alacsony vízszintje miatt jelenleg nincsenek meg az előfeltételei annak, hogy újraindíthassák a blokkokat. A robbantás következtében ugyanis jelentősen lecsökkent az erőmű melletti vízszint, ahogyan az erőmű melletti víztároló medencében is. Jelenleg tehát nem lehet hozzáférni még annyi hűtővízhez sem, ami csak egyetlen blokk üzemeltetéséhez lenne szükséges. Ebből az következik, hogy több feltétel sem adott ahhoz, hogy újraindítsák az üzemet.

Az ukrajnai háború fejleményeit kedden is percről percre követjük, a cikkeinket ide kattintva érheti el. 

Rovatok