Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Gázára vonatkozó tűzszüneti határozatát

2024. február 21., szerda 06:57

Megvétózta az Amerikai Egyesült Államok azt az Algéria által előterjesztett határozatot, amely azonnal humanitárius tűzszünetet követelt a Gázai övezetben. Indoklásuk szerint a jelenlegi arab tervezet nem kötötte a túszok szabadon bocsátását tűzszünethez, ami a Hamász számára a harcok leállítását jelentené anélkül, hogy bármilyen lépésre kötelezné.

Az Egyesült Államok megvétózta az arabok által támogatott ENSZ-határozatot, amely azonnali humanitárius tűzszünetet követelt a Gázai övezetben – írja az AP hírügynökség

Ahogyan arról beszámoltunk, az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden szavazott arról az algériai javaslatról, hogy a 15 tagú testület azonnali humanitárius tűzszünetet követeljen az Izrael és a Hamász közötti háborúban. Az Egyesült Államok előre jelezte, hogy megvétózná ezt a lépést.

Algéria több mint két héttel ezelőtt terjesztett elő egy első határozattervezetet a tűzszünettel kapcsolatban, azonban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete tart a döntéstől, mert Izrael a szövetségese, így az ENSZ-en belül is segíti az államot. 

Az USA a túszok kiszabadításához kötné a megállapodást

Így az Egyesült Államok előjelzése szerint kedden meg is vétózta az arabok és széles körben támogatott ENSZ-határozatot, amely azonnali humanitárius tűzszünetet követel az Izrael és a Hamász közötti háborúban a harcok sújtotta Gázai övezetben, főként azért, mert az akadályozná az Izraelben elrabolt túszok kiszabadításáról szóló megállapodás tárgyalásait.

A 15 tagú Biztonsági Tanácsban a szavazás 13–1 arányban, az Egyesült Királyság tartózkodása mellett zajlott, ami azt tükrözi, hogy a világ számos térségéből érkező országok egyöntetűen a háború befejezését szorgalmazzák.

Ez már a harmadik amerikai vétó volt a Biztonsági Tanács azon határozata ellen, amely tűzszünetet követelt a Gázai övezetben.

Az Egyesült Államok egy másik, saját határozatot terjesztett elő, amely egy, az összes túsz szabadon bocsátásához kapcsolódó ideiglenes tűzszünetet támogatna, ugyanis szerinte a jelenlegi arab tervezet nem kötötte a túszok szabadon bocsátását tűzszünethez, ami a Hamász számára a harcok leállítását jelentené anélkül, hogy bármilyen lépésre kötelezné.

Gyakorlatilag a tanács minden tagja – köztük az Egyesült Államok is – aggodalmát fejezte ki a Gáza déli részén fekvő Rafah városát fenyegető katasztrófa miatt, miszerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök véghez viszi a civilek evakuálására és az izraeli katonai offenzíva Egyiptommal határos területre való áthelyezésének tervét.

Izrael szerint a Hamász harcosai ugyanis ezen a területen rejtőzködnek.

A határozattervezet megszavazása a palesztinok élethez való jogának támogatása. Ezzel szemben az ellene való szavazás az ellenük elkövetett brutális erőszak és kollektív büntetés támogatását jelenti

– jelentette ki a szavazás előtt Amar Bendzsama, Algéria ENSZ-nagykövete, a tanács arab képviselője. 

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok nagykövete ezzel szemben azt mondta, hogy az Egyesült Államok megérti a sürgős cselekvés iránti vágyat, de úgy véli, hogy a határozat „negatívan befolyásolná” a túszmegállapodásról szóló tárgyalásokat. 

Már több mint négy hónapja dúlnak a harcok a Gázai övezetben, és a rengeteg veszteség ellenére sem tűnik úgy, hogy csillapodnának az indulatok. Januárban Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette„Az abszolút győzelemig nem állnak meg.”

(Borítókép: Az USA megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának legújabb kísérletét, hogy azonnali humanitárius tűzszünetet követeljen a Gázai övezetben, ahol a hivatalos halálos áldozatok száma gyorsan közelít a 30 000-hez, New Yorkban, az Egyesült Államokban 2024. február 20-án. Fotó: Fatih Aktas / Anadolu /Getty Images)

Rovatok