Index Vakbarát Hírportál

Baleset történt egy brit atom-tengelarattjárón, nagy a baj

2024. február 21., szerda 08:42

Egy Trident rakéta célt tévesztett, és az óceánba zuhant Florida partjainál, amikor egy brit atom-tengeralattjáróról végeztek próbakilövést. Az eset kínos csapást jelent a Királyi Haditengerészet számára.

A védelmi minisztérium kedd este megerősítette, hogy „zavar” történt a HMS Vanguardot érintő gyakorlat alatt, a minisztérium szóvivője azonban hangsúlyozta, hogy a nukleáris elrettentő eszköz − az Egyesült Királyság védelmi rendszerének sarokköve − „továbbra is biztonságos és hatékony” − írja a Sky News

A hibának állítólag technikailag köze volt ahhoz, hogy ez egy tesztkilövés volt. Egy forrás szerint a kilövés sikeres lett volna, ha valóban nukleáris robbanófejjel hajtották volna végre.

A január 30-án történt eseményt először a The Sun című brit bulvárlap hozta nyilvánosságra, hozzátéve, hogy Grant Shapps védelmi miniszter a tengeralattjáró fedélzetén tartózkodott.

A Királyi Haditengerészet öregedő nukleáris flottájában ez már sorban a második zavar, ami Trident rakétákat érint, miután 2016-ban egy próbakilövésnél is probléma adódott.

Az Egyesült Királyságnak négy nukleáris fegyverzettel rendelkező tengeralattjárója van, amelyek feladata, hogy egyikük folyamatosan a tengeren legyen, hogy elrettentse az ellenséget, például Oroszországot, a nukleáris fenyegetéstől, és készen álljon a válaszadásra, ha az Egyesült Királyságot vagy szövetségeseit nukleáris támadás éri.

A The Sun a történteket vázolva azt írta, hogy a Trident 2 rakétát a víz alól sikeresen a levegőbe juttatta a kilövőcsőben lévő sűrített gáz. Az első fokozat gyorsítórakétái azonban nem gyulladtak be, és a 60 tonnás rakéta − amelyet robbanófej-utánzatokkal szereltek fel − az Atlanti-óceánba zuhant, majd elsüllyedt.

Azonnal keresést indítottak a rendkívül érzékeny lőszer visszaszerzésére.

Az esemény súlyosságát jelezve, szerda dél körül írásos miniszteri nyilatkozatot adnak át a parlamentnek.

Rengeteget költöttek a rendszerre

A HMS Vanguard, amely nemrég esett át egy 500 millió font értékű felújításon, az utolsó teszteken vett részt, mielőtt visszatérhetne a nukleáris flottában eltöltött feladataihoz.

A védelmi minisztérium szóvivője szerint a hiba ellenére a tengeralattjáró és legénysége „bebizonyította, hogy teljes mértékben alkalmas az Egyesült Királyság folyamatos tengeri elrettentő erejének működtetésére, mivel a közelmúltban lezajlott bemutató és próbajárat (DASO) alatt minden vizsgálaton megfelelt − ez rutinellenőrzés, amely megerősíti, hogy a tengeralattjáró a mélyreható karbantartási munkálatokat követően visszatérhet a szolgálatba”.

A minisztérium szóvivője úgy fogalmazott, hogy 

a teszt megerősítette az Egyesült Királyság nukleáris elrettentő erejének hatékonyságát. A teszt alatt anomália történt. Nemzetbiztonsági okokból nem adhatunk erről bővebb tájékoztatást, azonban biztosak vagyunk abban, hogy az anomália eseményspecifikus volt, és ezért nincs kihatása a szélesebb értelemben vett Trident rakétarendszerek és készletek megbízhatóságára.

A múlt havi kilövést megelőzően az amerikai Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynökség figyelmeztetést adott ki a hajózás számára, amely a rakéta várható útvonalát az Atlanti-óceán közepén történő becsapódásig rajzolta ki.

A „veszélyes műveletekre” vonatkozó figyelmeztetés szerint a rakéta várhatóan mintegy hatezer kilométert tett volna meg, és Brazília és Nyugat-Afrika között csapódott volna a tengerbe.

A sikertelen kilövés nyolc évvel azután történt, hogy a Királyi Haditengerészet legutóbb tesztelt egy robbanótöltet nélküli Trident II D5 ballisztikus rakétát.

A rakétát még 2016-ban a rakétát a HMS Vengeance-ről indították, és rossz irányba repült. Védelmi források akkor a The Guardiannek azt mondták, hogy nem azért tért rossz irányba, mert hibás volt, hanem mert a hozzá továbbított információk helytelenek voltak.

A Trident rendszer több mint 190 sikeres tesztet hajtott végre a szolgálatban töltött idő alatt.

Rovatok