Index Vakbarát Hírportál

Országos tömegközlekedési sztrájkot hirdettek a jövő hétre Németországban

2024. február 22., csütörtök 17:15

A német Verdi szakszervezet szinte az egész országra kiterjedő tömegközlekedési sztrájkot hirdetett meg a jövő hétre, az idén már a második alkalommal kerül sor demonstrációra.

 „Az egyes német szövetségi államokban február 26-tól március 2-ig – különböző napokon – főként egész napos és többnyire többnapos sztrájkokra kerül sor" –  áll a szolgáltatási szektor munkavállalóit képviselő Verdi (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) szakszervezeti szövetség közleményében. Bajorország az egyetlen szövetségi tartomány, amely nem érintett a munkabeszüntetésben.

Az MTI híradása szerint a figyelmeztető sztrájk következményei valószínűleg régiónként nagyon eltérőek lesznek, Berlinben a munkabeszüntetés alatt várhatóan nem közlekednek a metrók, a buszok és a villamosok sem.

A Verdi szerint a figyelmeztető sztrájkban való részvételre mintegy 90 ezer munkavállalót szólítottak fel. 

A figyelmeztető sztrájkok valószínűleg több ezer busz-, metró- és villamosjárat törléséhez vezetnek majd. Az elővárosi vonatok többségét a sztrájk nem érinti, mivel azokat általában a német vasúttársaság, a Deutsche Bahn üzemelteti, amely jelenleg a Verdi helyett a mozdonyvezetők szakszervezetével, a GDL-lel tárgyal új kollektív szerződésről.

A Verdi egyebek mellett rövidebb munkaidőt szeretne kiharcolni a munkavállalóknak anyagi veszteségek nélkül, valamint hosszabb pihenőidőt a műszakok között, illetve több szabadnapot vagy magasabb fizetést a szabadnapokra.

A Verdi az akcióval a munkavállalók terheinek csökkentése mellett a tömegközlekedési munkahelyeket is vonzóbbá kívánja tenni.

A német tömegközlekedési vállalatok általában tartós munkaerőhiánytól szenvednek, különösen buszvezetőket tudnak nehezen találni.

A Német Közlekedési Vállalkozások Szövetsége (VDV) szerint 2030-ig az egész ágazatban mintegy 80 ezer munkavállaló fog nyugdíjba vonulni. A szövetség becslése szerint 2030-ig mintegy 110 ezer új munkavállalót kell majd felvenni.

Rovatok