Index Vakbarát Hírportál

Navalnij halálával nem gyérült Putyin ellenségeinek száma: özvegye lépett a helyére

2024. február 22., csütörtök 10:17

Julija Navalnaja – az elhunyt orosz ellenzéki vezéregyéniség özvegye – röviddel férje halála után bejelentette: folytatja Alekszej Navalnij küldetését Vlagyimir Putyin rendszerének megdöntésére. Pedig évekig kerülte a rivaldafényt.

Minden jel szerint a belorusz Szvjatlana Cihanouszkaja nyomdokaiba lép majd, aki férje bebörtönzése után minden tapasztalat híján vállalta az ellenzéki politikus szerepét, és Aljakszandr Lukasenka elnök esküdt ellensége lett. Ezt Minszkben az alkotmányos rend megdöntése kísérletének minősítették, és Cihanouszkaját távollétében tizenöt évre ítélték.

Navalnaja a müncheni biztonsági konferencián értesült férje haláláról. Ha igaz a hír – mondta –, Putyint és az orosz vezetést bíróság elé kell állítani, és ez a nap rövidesen elérkezik.

Nem sokkal később már Cihanouszkajával folytatott hosszas és elmélyült beszélgetést, ami csak gerjesztette a jövőjével kapcsolatos találgatásokat.

Nem tévedtek, akik úgy gondolták, hogy az özvegy a férje helyére lép.

Röviddel később ezt egy kemény üzenetben meg is erősítette. Másnak kellene itt ülnie, a férjemnek – mondta, miután bemutatkozott, majd hozzátette: a férje azért nem lehet ott, mert Vlagyimir Putyin megölte.

„Alekszej meggyilkolásával megölték szívem és lelkem felét. A másik fele azonban megmaradt, és azt súgja: nincs jogom feladni.”

Folytatom Alekszej Navalnij ügyét

– jelentette ki Julija Navalnaja.

Szenvedélyes vallomás volt – és egyértelműen politikai. A házaspár közeli ismerősei azt állítják: Navalnaja nemcsak osztotta férje nézeteit, hanem segített azok megformálásában is. Nyilatkozata sokakat meglepett, mert éveken át irtózott a politikai karrier gondolatától.

Soha nem fogják látni a könnyeinket

Julija, akkor még Abroszimova, az okleveles közgazdász egy törökországi nyaraláson ismerkedett meg Alekszejjel, két és fél évtizede, 1998-ban. Két gyermekük közül az első, Dása – most a tekintélyes Stanfordon tanul – néhány évvel később született, és az anya otthon maradt vele.

„Az a legfontosabb feladatom, hogy a család ne változzon; a gyerekek gyerekek, az otthon pedig otthon” – nyilatkozta Julija ritka interjúinak egyikében, a Harper’s Bazaarnak.

Alekszej karrierjének minden szakaszában Julija állhatatosan kitartott mellette

– idézte fel Navalnij korrupcióellenes alapítványa amerikai fiókjának alkalmazottja. Anna Veduta szerint szinte telepatikus kapcsolat alakult ki közöttük. Néha még a szavak is feleslegesek voltak, mert „egyformán gondolkodtak”.

A tiltakozásokon és a bírósági tárgyalásokon egyaránt mindig a férje mellett állt Julija, és vonzó megjelenésével, ugyanakkor feltűnő higgadtságával hívta fel magára a figyelmet – jóllehet megkísérelte kerülni a rivaldafényt.

Ezek a szemétládák soha nem fogják látni a könnyeinket

– így reagált Navalnij első börtönbüntetésére 2013-ban, miután férjét egy sikkasztási ügyben ítélték el, hívei szerint koholt vádak alapján.

Juliját is megkísérelték megmérgezni

Navalnij sokkal kevésbé leplezte családi életét. Gyakran osztott meg fotókat és videókat szeretteiről, és rajongással írt feleségéről, aki mérgezése után talpra állította.

Julija, megmentettél

– hálálkodott az Instagramon.

A házaspár romantikus kapcsolata csak fokozta a különbséget Alekszej Navalnij és Vlagyimir Putyin között, aki elvált, és akinek állítólag több szeretője, sőt törvénytelen gyermeke is volt, bár magánéletét megpróbálta elrejteni a nyilvánosság elől.

„Az vezérelt, hogy soha nem szabad lazítani vagy a gyengeség jeleit mutatni” – mondta Julija férje emlékezetes novicsokos mérgezése, majd kórházi lábadozása után.

Két hónappal férje előtt magát Juliját is megmérgezték, de a próbálkozás nem volt sikeres – ezt állította tényfeltáró cikkében a Bellingcat. Oknyomozó riporterei szerint az elbaltázott kísérlettel szándékoztak Alekszej közelébe férkőzni.

Álhírekkel támadták

Juliját semmi sem tudta meghátrálásra kényszeríteni. Váltig támogatta férjét, és úgy vélte: „nem lenne jó, ha félúton feladná”. Eközben Alekszej azzal viccelődött, hogy felesége nála is „radikálisabb”.

Amint Alekszej felépült, Julija visszavedlett háziasszonyi szerepébe. A „normális” életvitelnek azonnal vége szakadt, amint Alekszej hazatért Oroszországba 2021 elején. Nyomban letartóztatták a seremetyevói repülőtéren. Hívei Julija önuralmát dicsérték, amikor az útlevél-ellenőrzés után elbúcsúzott férjétől. Soha többé nem találkoztak egymással szabadon.

Alekszej fogvatartási körülményeinek szigorításával párhuzamosan jelent meg felesége a nemzetközi porondon. Tavaly márciusban az Oscar-gálán, a minap pedig Münchenben mondott beszédet, néhány órával azután, hogy értesült férje haláláról.

Az állami kötődésű orosz média már korábban felismerte Julija képességeit, és azóta próbál rajta fogást találni.

Azt állították, hogy apja a KGB ügynöke volt (valóban az volt a jelenlegi orosz elnök, Vlagyimir Putyin), hogy a nő romantikus kapcsolatokba bonyolódott, meg azt is, hogy Julijának német állampolgársága van. Kivétel nélkül mind álhírnek bizonyult. Ennek ellenére kommentelők hada ostorozza, akik a többi között azzal is vádolták, hogy túl vidám (!), illetve hogy a CIA utasításait követi.

Három éve őrizetbe is vették.

A következő célpont

Julija Navalnajának nemcsak odahaza gyűlt meg a baja. X-fiókját a közösségi portál haladéktalanul letiltotta, majd órákkal később – tévedésre hivatkozva – újra engedélyezte. Elnézést nem kértek.

„Nagy bátorságról tett tanúbizonyságot” – mondta Julijáról berlini száműzetéséből egy orosz ügyvéd. Ljubov Szokol szerint ugyanis nyilvánvaló, hogy Navalnij özvegye lesz a Kreml rágalomhadjáratának következő célpontja. „Megpróbálják majd megtörni” – véli a jogász.

Az előtte álló nehézségek dacára a 47 éves Julijának esélye van a sikerre az intelligencia, a kiegyensúlyozottság, az acélos eltökéltség, a rugalmasság, a pragmatizmus és a megjelenésében rejlő erő kombinációjával

bizonygatják barátai és kollégái.

Mások a kételyeiknek adtak hangot.

Nehéz lesz megszólítani az orosz közönséget – véli a Carnegie orosz központjának elemzője. Tatjana Sztanovaja arra alapozza a nézetét, hogy Julija egyrészt a liberális nyugati értékek híve, másrészt a Nyugat által Putyin megdöntésére használt figura. Márpedig ez Oroszországban „átkos” – mondta Sztanovaja, aki arra is figyelmeztetett, hogy a Cihanouszkajával történő összehasonlítás nem válik Julija Navalnaja javára. A száműzött belorusz politikus ugyanis alapvetően tehetetlen.

Férjével ellentétben Navalnaja azonban jelenleg Oroszországon kívül tartózkodik, így a Kreml nem fér hozzá.

„Navalnij bizonyos értelemben reinkarnálódott a feleségében”, de Alekszejjel ellentétben Julija nincs Oroszországban.

„Az orosz rezsim számára ez természetesen meglehetősen rossz hír” – mondta Sztanovaja.

(Borítókép: Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij felesége a Müncheni Biztonsági Konferencián 2024. február 16-án. Fotó: Sven Hoppe / picture alliance / Getty Images Hungary)

Rovatok