Index Vakbarát Hírportál

Kitört a kanyarójárvány Belgrádban

2024. február 22., csütörtök 17:40

Kanyarójárvány van Belgrádban – erősítette meg a szerb főváros közegészségügyi hivatala a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) csütörtökön.

A hivatalos adatok szerint február 6-án regisztrálták az első beteget, azóta pedig további 11 esetet igazoltak.

A járványügyi szakemberek azt is közölték, hogy a betegek többsége vagy nem kapott védőoltást, vagy nem lehet tudni, hogy be van-e oltva. A regisztrált betegek között felnőttek és gyerekek is vannak – adta hírül az MTI.

A kanyaró ellen is védő MMR védőoltást a gyerekek először 12-15 hónapos korukban, majd iskolába indulás előtt kapják meg.

A belgrádi közegészségügyi intézet közölte, hogy a nyájimmunitás eléréséhez a gyerekek 95 százalékának a beoltására van szükség. A legtöbb szerbiai óvodában már bevezették azt a szigorítást, amely szerint a gyerekek csak az oltási igazolás felmutatásával mehetnek az intézménybe.

Legutóbb 2023 januárjában fokozták készenlétüket a szerbiai egészségügyi hatóságok a kanyaró terjedése miatt. Mint annak idején megírtuk, az országban ekkor aggasztó mértékű csökkenést mutatott a fertőző betegség ellen beoltottak aránya.

Szerbiában 1993 előtt csak egyszer oltották be a gyerekeket kanyaró ellen, a kétszeres védőoltást csak ez után kezdték alkalmazni, így az 1980 előtt születetteknek nem megfelelő a védettsége a kanyaró ellen, s ezért újra védőoltást kell kapniuk.

A szakemberek arra kérték mindazokat, akik csak egyszer kaptak vakcinát, hogy jelentkezzenek valamely egészségügyi intézményben, és oltassák be magukat.

Rovatok