Index Vakbarát Hírportál

Egy kölni szórakozóhelyen kirobbant lövöldözéstől egyenesen a Hells Angelsig vezetnek a szálak

2024. február 23., péntek 20:18

Köröznek egy török férfit, aki még tavaly nyáron egy kölni szórakozóhelyen kezdett látszólag minden különösebb ok nélkül lövöldözni. Kiderült, hogy a Cem E. nevű bűnöző, akit azóta sem sikerült elfognia a rendőrségnek, a hírhedt motorosklub, a Hells Angels európai vezérének, Neco Arabacinak a testőre, és már elég sok van a számlájukon.

Több száz vendég szórakozott önfeledten 2023 júniusában a kölni Halle Tor 2 táncklubban, amikor hirtelen minden felfordult, lövések dördültek és sikolyok hallatszottak. Akkor egy, a balhéban nem érintett civilt és egy kidobót is találat ért, utóbbin azonnal életmentő műtétet hajtottak végre. A Bild információi szerint a szökésben lévő lövöldöző a hírhedt Hells Angels, azaz A Pokol Angyalai motorosklub „keresztapjának”, Neco Arabacinak a testőre volt. És nem ez volt az első alkalom, hogy fegyverrel emberekre támadt. 

Állítólag Cem E., a körözött török férfi kölni ámokfutása alkalmával minden ok nélkül rántott pisztolyt és kezdett lövöldözni. A beszámolók szerint ugyanazt a kidobót a banda tagjai megverték aznap este, amiért megpróbált segíteni a buli egyik vendégének, akit szintén megtámadtak a rockerek. 

Egy szemtanú a Bildnek arról mesélt, hogy Cem E. akkor rántott fegyvert, amikor tudomást szerzett a motorosok és az említett vendég közötti nézeteltérésről. Arról is beszámoltak, hogy az elkövető sokat ivott, és köztudott róla, hogy minél többet iszik, annál agresszívabbá és kiszámíthatatlanabbá válik.

 A török, aki bármikor kész gyilkolni

Cem E. korábban már Törökországban is bizonyította, hogy akár gyilkolni is kész, amikor is 2016 novemberében egy izmiri szórakozóhelyen kirobbant fegyveres összecsapás miatt került a címlapokra. Akkor a kölni balhéhoz hasonlóan szintén felmerült a világ leghíresebb motoros klánjának, a Hells Angelsnek a neve. Cem E. és egy bandatag barátja egy bűnöző kurd klánnal csapott össze Törökországban. Az összezördülés vége az lett, hogy az agresszív török két kurdot is megölt, amiért 14 év börtönre ítélték, de korábban szabadult. Így lehetséges, hogy a férfi ma már Neco Arabacinak, a Hells Angels fejének egyik legközelebbi alkalmazottja. 

Cem E. hamar beilleszkedett a Neco számára már otthonos kölni közegbe, ahol jellemzően emberkereskedelemmel és nők futtatásával foglalatoskodott, mígnem 2007-ben letartóztatták és visszatoloncolták Törökországba. Ez azonban mit sem csorbított a hatalmán, még mindig ő irányít és mozgatja a szálakat a háttérben. A gyilkos testőr, Cem E. pedig mindenhová elkíséri főnökét.

A kölni leszámolás után a rendőrség szorosan a nyomában volt. Cem E. egy Köln környéki házban rejtőzött el, de nem sokkal a rajtaütés előtt egy hamis személyi igazolvánnyal sikerült el––menekülnie Németországból. Azóta sem fogták el. 

A törvényen kívüli és a klán

Necati „Neco” Arabaci, török–német „üzletember”, törvényen kívüli motoros, gengszter és a Hells Angels vezetője 1972. február 14-én született Kölnben, német és török szülőktől.

A beszámolók szerint a vezetése alatt működő úgynevezett Arabaci-klán irányította a Köln egyik szórakozónegyedében található éjszakai klubok kidobóközpontját. A kidobók pedig nőket prostituáltak. Amikor börtönbüntetését töltötte, állítólag akkor is ő irányított a háttérből, a klán több tagját is láttak akkoriban a város piros lámpás negyedében, amint próbálják megvetni ott a lábukat. 

Németországi fogva tartása alatt Arabaci felbérelt egy albán bérgyilkost, hogy ölje meg az ügyészt, aki emiatt testőröket és rendőri védelmet is kapott.

Ezt követően újabb pert indítottak a nehézfiú ellen, hogy rendkívül veszélyes bűnözők határozatlan idejű bebörtönzésére hivatkozva ítéljék el, de Arabacit végül felmentették.

2010-ben arról számoltak be, hogy Arabaci részt vett a Hells Angels nemzetközi vezetőinek találkozóján a törökországi Izmirben, amely után pár évvel kinevezték a motorosok európai vezetőjévé, miután addigi vezérüket, Frank Hanebutht letartóztatták Spanyolországban.

2015-ben adtak ki a spanyol hatóságok elfogatóparancsot Arabaci ellen, amely az Európai Unió egész területén érvényes. Bűnszervezeti tagsággal, zsarolással, kábítószer-kereskedelemmel és nők futtatásával vádolják Spanyolországban, Törökország azonban nem adja ki török állampolgárait. 

A Pokol Angyalai

A Hells Angels (magyarul A Pokol Angyalai) a világ leghíresebb és legrégebb óta működő motorosklubja. 1948. március 17-én, Sonny Barger alapította, ekkoriban főleg arról voltak ismertek, hogy Harley-Davidson motorokat vezettek. Ahogy teltek-múltak az évek, a világ számos pontján megjelent a nevük, terjeszkedtek. Filmekben, könyvekben is szerepeltek, a popkultúra részeivé váltak.

Az Amerikai Egyesült Államokban bűnszervezetként tartják nyilván őket, ám a klub soraiba tartozni egy különleges életérzésnek számít. Botrányok hosszú sora kötődik a szubkultúrájukhoz, a leghíresebb zűrzavart az 1969-es altamonti fesztiválon, a The Rolling Stones koncertjén okozták, ahol a Hells Angels tagjai szolgáltak biztonságiakként, és ahol az egyik tag hátba szúrta Meredith Huntert a közönségből, mert az késsel rátámadt Mick Jaggerre – a védelmező tagot a bíróság később felmentette a vádak alól. Az esetről egy közelmúltig ismeretlen felvétel is előkerült 2022-ben. A 26 perces felvételt, amely 8 milliméteres filmre készült, és zavaró módon néma, a Kongresszusi Könyvtár mutatta be honlapján és itt írtunk róla bővebben

A klub a mai napig létezik. Arról, hogy egy korábbi ügynök, Jay Dobyns hogyan épült be a neves Hells Angels motorosklubba, és hogyan emeltek így vádat több tucat taggal szemben, itt számoltunk be részletesen. 

Rovatok