Index Vakbarát Hírportál

Pokolból pokolba: börtönbe került az észak-koreai tizenéveseket molesztáló dél-koreai lelkész

2024. február 23., péntek 16:40

A kegyetlen sorsuk elől menekülő észak-koreai tinédzsereket szexuálisan zaklatta a hazájában hősként ünnepelt dél-koreai lelkész, aki azzal kérkedett: gyermekek tömegét mentette ki a zsarnoki rendszerből. Néhányukat azonban ezek után maga nyomorította meg egy életre szexuális éhségével.

Csun Ki-von öt év letöltendő börtönt kapott. A tárgyalásán bebizonyosodott, hogy 2016 és 2023 között hat tizenévesen élte ki szexuális vágyait. A kiskorúak kivétel nélkül észak-koreai menekültek vagy onnan disszidálók gyermekei voltak – idézte a CNN a szöuli bíróság közleményét.

Az északon szenvedő gyerekek sorsáról árulkodik például a phenjani hírügynökség két és fél évvel ezelőtti közleménye, amely szerint több százan közülük „a bölcsességtől és bátorságtól” vezérelve úgy döntöttek, hogy fizikai munkát végeznek az állam javára.

Több mint hétszáz árva dolgozott gyárakban, termőföldeken és erdészetekben – jelentette a KCNA, tudósítása szerint pedig több tucatnyian „rohantak a szénbányába”, hogy „visszaadják legalább az egymilliomod részét annak a szeretetnek, amelyet a párt mutatott irántuk”.

Ilyen közegből kikerült gyermekek kerültek Csun védőszárnyai alá, akinek az volt a feladata, hogy a múlt borzalmainak feledtetése mellett segítse talpra állítani a hányatott sorsú fiatalokat.

Ehelyett visszaélt helyzetével.

A bűncselekmény jellege, figyelembe véve a körülményeket, a módszert, a tartalmat, az időtartamot és a bűncselekmények számát, szörnyű volt

– mondta ki a bíró az ítélet kihirdetésekor.

Súlyosbító körülménynek számított, hogy Csun iskolaigazgatóként zaklatta a gyerekeket, azaz „olyan pozícióban volt, hogy abszolút befolyással rendelkezett az áldozatok felett”.

Keresztény hitben nevelt gyermekek

Az általa elkövetett bűncselekmény „negatív hatással volt az áldozatok egészséges szexuális értékrendjének kialakulására” – állapította meg a törvényszék, amely arra is emlékeztetett: a kiszolgáltatott gyermekek elvárták a hatalmával visszaélő igazgató megbüntetését.

Csun a Durihana elnevezésű keresztény segélyszervezet vezetője volt. Saját elmondása szerint 1999 óta több mint ezer disszidensnek segítettek abban, hogy északról a dél-koreai fővárosba, Szöulba meneküljenek. A jótékonysági szervezet szerint bentlakásos iskolát működtetnek az észak-koreai gyermekek számára, akiket „keresztény hitben” nevelnek.

Az amerikai hírtelevízió évekkel ezelőtt interjút készített Csunnal, és méltatta a Durihana munkáját 2019-ben.

Csunt még tavaly szeptemberben letartóztatták, majd a gyermekek és serdülők szexuális védelméről szóló törvény megsértése miatt emeltek vádat ellene.

A bíró arra kötelezte a vádlottat, hogy vegyen részt egy nyolcvanórás, szexuális erőszakkal kapcsolatos kezelési programban. A volt iskolaigazgató öt évig nem dolgozhat fogyatékkal élő gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó szervezeteknél.

A titkos útvonalak hálózata

Az Észak-Koreából menekülők általában egy veszélyes útvonalon, Kínán át próbálnak eljutni Dél-Koreába.

Peking nem disszidenseknek, hanem illegális gazdasági bevándorlóknak tekinti őket. A Phenjannal kötött megállapodás értelmében erőszakkal toloncolják ki az elfogottakat.

Visszatérésük után kínzás, szexuális erőszak, kényszermunka, politikai vagy átnevelő táborokba történő bebörtönzés, sőt akár kivégzés is fenyegetheti őket.

Sok disszidens egy titkos útvonalakból és menedékházakból álló hálózatban bízik, amelyet koreai lelkészek hoztak létre a „földalatti vasút” mintájára. A „földalatti vasút” a rabszolgasorban élő afroamerikaiak titkos útvonala volt, amelyen 1700-as évek végétől az amerikai polgárháborúig a szabad államokba menekültek.

Csun és a Durihana része volt ennek a hálózatnak, amely a menekülteket és a szexkereskedelem és kizsákmányolás áldozatait segítette. A londoni székhelyű Korea Future Initiative elnevezésű civil szervezet 2019-es jelentése szerint észak-koreai menekültek ezreit rabolták vagy hurcolták el, hogy a kínai érdekeltségű, sok millió dolláros szexkereskedelemben húzzanak belőlük hasznot.

A titkos hálózat és az azt működtető lelkészek létfontosságú mentőövet kínálnak a szexkereskedelem áldozatainak – jelentette a CNN 2019-ben azoknak a menekülteknek a beszámolói alapján, akik a Durihana segítségével jutottak el Dél-Koreába.

(Borítókép: Csun Ki-von lelkész imát vezet az észak-koreai menekültekért a Los Angeles-i Koreai Metodista Egyházban, 2006. május 24-én. Fotó: Bryan Chan / Getty Images Hungary)

Rovatok