Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin Oroszország-szerte kirobbanó tömegtüntetésektől tarthat

2024. február 23., péntek 19:49

Mihail Hodorkovszkij ellenzéki orosz politikus úgy véli, Alekszej Navalnij temetése nagy tüntetéshullámot indítana el Oroszországban, ezért Putyin a választásokig nem adja ki a volt ellenzéki politikus holttestét. A volt olajmágnás úgy véli, a putyini politika radikális ellenzéket hozhat létre, amely radikális válaszokat ad az erőszakos kormányzásra.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök kormánya valószínűleg nem adja ki Alekszej Navalnij holttestét, aki gyanús körülmények között halt meg egy oroszországi börtönben február 16-án. Putyin attól tart, hogy a néhai ellenzéki vezető temetése a márciusi elnökválasztás előtt tüntetéshullámot indítana el az országban – mondta Mihail Hodorkovszkij ellenzéki orosz politikus.

A volt olajmágnás úgy véli, Putyin nem akarja, hogy kiderüljön, hány ember tiltakozik kormánya ellen – írta meg a RadioFreeEuroope RadioLiberty.

Putyin propagandájának egyik fő eleme, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy az ellenzékiek a társadalom margóján állnak. Ha az emberek azt látnák, hogy valójában sokan tiltakoznak Putyin ellen, akkor a fennálló helyzet akár pillanatok alatt megváltozhatna

– nyilatkozta Hodorkovszkij, aki jelenleg Londonban él száműzetésben, és különféle, az oroszországi demokrácia előmozdítását célzó projekteket finanszíroz.

Mint arról az Index is írt, Navalnij anyja már korábban a bírósághoz fordult, hogy adják ki fia holttestét. Ljudmila Navalnaja annyit kért, hogy a család méltó módon vehessen végső búcsút a volt ellenzéki politikustól. Hodorkovszkij szerint a holttestet azonban csak a március 17-i elnökválasztás után adhatják ki.

 „Az ellenzék radikális válaszokat adhat”

Hodorkovszkij kijelentette, támogatja Navalnij özvegyét, Julia Navalnaját, aki megígérte, hogy folytatja férje munkáját. A politikus hozzátette, Putyin kormánya „forradalom felé taszítja az oroszokat” azzal, hogy a demokratikus politikát erőszakra cseréli.

Minél többet alkalmaz erőszakos módszereket, és minél keményebb az ellenzékkel szemben, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az ellenzék radikalizálódik, és meglehetősen kemény és radikális válaszokat fog adni

– mondta Hodorkovszkij, aki szerint ezek után lehetne esély arra, hogy Oroszország demokratikus országgá válik.

Hodorkovszkij nyilatkozatában sürgette a Nyugatot, hogy ne ismerje el a márciusi elnökválasztás legitimitását, és szigorítsa az Oroszország ellen bevezetett szankciókat.

„A Nyugat gyengesége szabad kezet ad Putyinnak” – mondta, majd ismét hangsúlyozta, hogy szerinte erőszakosabb fellépésre van szükség.

A RadioFreeEuroope RadioLiberty emlékeztet, Oroszország egykori leggazdagabb emberét, a 60 éves Hodorkovszkijt 2003-ban tartóztatták le csalás vádjával. Hodorkovszkij szerint letartóztatását Putyin és szövetségesei tervelték ki, hogy megbüntessék őt ellenzéki tevékenységei miatt, valamint azért, hogy a befolyásos iparmágnásokat egymás ellen uszítsa, majd cégüket államosítsa.

Hodorkovszkij egy évtizedet töltött börtönben, de később kegyelmet kapott. Ezt követően 2013 decemberében elhagyta az országot.

Rovatok