Index Vakbarát Hírportál

A cseh miniszterelnök nem szívesen tárgyal Orbán Viktorral

2024. február 26., hétfő 19:56

Petr Fiala cseh miniszterelnöknek nem jelent nagy örömet, hogy Robert Ficóval és Orbán Viktorral kell tárgyalnia, de megteszi, mert nem szeretné, hogy blokkolják az összes uniós támogatást. Az ukrajnai helyzet lesz az egyik központi témája a keddi prágai V4-es kormányfői csúcstalálkozónak, amit Fiala szerint a szlovák miniszterelnök szavai befolyásolni fognak.

„Robert Fico szlovák miniszterelnök legújabb nyilatkozatai Ukrajnáról befolyásolni fogják a visegrádi négyek keddi kormányfői csúcstalálkozóját Prágában” – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök hétfőn a prágai repülőtéren, mielőtt elrepült arra a párizsi nemzetközi találkozóra, amelyen az orosz agresszió ellen védekező Ukrajna további támogatásáról lesz szó.

Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg Prágába visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt.

Fiala, a CTK hírügynökség szerint megjegyezte, hogy a Robert Ficóval és Orbán Viktorral folytatandó tárgyalások számára nem jelentenek „nagy örömet”.

„Nem lehet opció, hogy Orbán és Fico blokkolják az összes uniós támogatást”

A szlovák kormányfő az elmúlt napokban több nyilatkozatában is relativizálta az Ukrajnának nyújtandó segítség szükségességét. Megismételte korábbi elutasító álláspontját az Ukrajnának küldendő fegyverek ügyében, és „sikertelennek” minősítette a nyugati országok Ukrajna-stratégiáját. Erre reagálva Petr Fiala hétfőn kijelentette, hogy véleménye szöges ellentétben áll Ficóéval. 

Nem fűztem kommentárt ahhoz, amikor Robert Fico virágot helyezett el Gustáv Husák (utolsó csehszlovák kommunista államfő) sírján. Most azonban szükséges a kommentár. Mindnyájan békét akarunk, ahhoz azonban csak egyetlen út vezet, mégpedig az, hogy meggátoljuk az agresszort céljai elérésében. Nem hátrálunk meg az agresszív háború, a rossz előtt, hanem segítséget nyújtunk azoknak, akik az igazságtalan támadás ellen védekeznek

– még hozzátette, hogy a bűnös egyértelműen az agresszív orosz politika.

Fiala úgy nyilatkozott, annak ellenére, hogy nem a legnagyobb öröm számára találkozni a szlovák és a magyar kormányfővel, párbeszédet kell folytatniuk, mert az nem lehet opció, hogy blokkolják az összes uniós támogatást. Szerinte az Európai Unió számára kulcsfontosságú ügyekben meg kell találniuk az egységet, ezért van szükség a V4-es találkozóra – fejtette ki újságíróknak.

Fiala a szlovák miniszterelnök korábbi kijelentésére reagálva hangsúlyozta, hogy Csehország nem tervezi katonák Ukrajnába vezénylését.

Ezt Jana Cernochová cseh védelmi miniszter is megerősítette. 

A prágai kormányhivatal szerint az ukrajnai helyzet lesz az egyik központi témája a keddi prágai V4-es kormányfői csúcstalálkozónak. Ezt megelőzően Petr Fiala külön találkozik Donald Tusk lengyel kormányfővel.

Rovatok