Index Vakbarát Hírportál

Egymásnak feszült Horvátország és Szerbia

2024. február 26., hétfő 15:35

Tiltakozó jegyzéket küldött Szerbia Horvátországnak vasárnap a horvát külügyminiszter egy nappal korábbi kijelentése miatt, amelyben „orosz szatellitnek” nevezte Alekszandar Vucsics szerb elnököt.

A szerb külügyminisztérium szerint Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter az N1 horvát hírcsatorna február 24-i híradójában elfogadhatatlanul beszélt a szerb elnökről és Szerbiáról. A külügyi tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen nyilatkozatok a Szerbia és a szerb nép iránti gyűlöletkeltés folytatását jelentik, és aláássák a térség békéjét és stabilitását elősegítő közös politikát.

Szerbia külügyminisztériuma elvárja, hogy Horvátország magas rangú tisztségviselői a jövőben tartózkodjanak az olyan kijelentésektől, amelyek Szerbia belügyeibe történő beavatkozást jelentenek, és folytassák a megbékélés és a jószomszédi kapcsolatok politikáját

– olvasható a tiltakozó jegyzékben.

Oroszország csatlósa

A horvát külügyminiszter az említett interjúban úgy fogalmazott, hogy egyik lapra tartoznak Szerbia állampolgárai, egy másikra pedig Alekszandar Vucsics és a politikája. Hozzátette: a szerb elnöknek el kell döntenie, melyik székre ül, mert „két széken nem lehet, és nem is kényelmes ülni”. Megfogalmazása szerint „Vucsics lehet Oroszország csatlósa és szatellitje, de nem szabad engedni az orosz befolyásnak, vagy más olyan, rosszindulatú befolyásnak, amely veszélyezteti a Nyugat-Balkán stabilitását”.

Az MTI beszámolója szerint a kijelentésekre

Alekszandar Vucsics úgy reagált, hogy a horvát külügyminiszter nemcsak Szerbia belügyeibe avatkozik be, hanem sértegeti a szerb népet, és fenyegeti Szerbia állampolgárait.

Ana Brnabic miniszterelnök és Ivica Dacic külügyminiszter határozottan elítélte a horvát miniszter kijelentését.

Az európai uniós tagságra törekvő Szerbia mindeddig nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, és nem hangolta össze külpolitikáját az Európai Unióval, amit Belgrád azzal indokol, hogy Szerbiát történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok kötik Oroszországhoz. Tavaly márciusban Orbán Viktor úgy fogalmazott, Szerbia EU-tagsága nem tűr további halasztást.

Rovatok