Index Vakbarát Hírportál

A svéd miniszterelnök jó hírt kapott, a Parlamentből hívták

2024. február 26., hétfő 17:23

Az Országgyűlés hétfői ülésén a képviselők többsége támogatta Svédország NATO-tagságának ratifikációját. A döntést több külföldi politikus is kommentálta.

„A budapesti svéd nagykövet most hívott fel a parlamenti páholyból, hogy közölje velem: a magyar parlament megszavazta Svédország NATO-tagságának jóváhagyását”– írta bejegyzésében Ulf Kristersson svéd kormányfő közösségi oldalán.

Már csak néhány hivatalos lépés van hátra ahhoz, hogy Svédország NATO-taggá váljon, és zászlónkat kitűzhessük a NATO brüsszeli központja előtt

– fogalmazott.

Később az X-en közzétett üzenetében Ulf Kristersson azt írta, Svédország kész vállalni a rá háruló felelősséget az euroatlanti biztonság terén.

Rishi Sunak brit kormányfő szintén a történelmi nap kifejezést használta az X-en. „Türelmetlenül várjuk, hogy mielőbb a NATO-ban köszönthessük Önöket” – írta a brit miniszterelnök.

Emmanuel Macron francia elnök a párizsi Ukrajna-konferencia megnyitóján az Élysée-palotában gratulált Svédországnak. „Szívből jövő gratuláció országuknak” jelentette ki a francia elnök örvendetesnek nevezve, hogy Svédország és Finnország is immáron a katonai szövetség tagja.

Olaf Scholz német kancellár szintén az X-en reagált. Mint írta, Svédország NATO-csatlakozása nemcsak Európa, hanem az egész világ biztonságát erősíteni fogja. „Szabad az út Svédország számára a NATO-ba, ez győzelem mindenki számára. Ez a döntés megerősíti védelmi szövetségünket és ezzel Európa és az egész világ biztonságát is” – tette hozzá.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is az elsők között volt, aki reagált a hírre. „Üdvözlöm, hogy a magyar parlament megszavazta Svédország NATO-tagságának ratifikálását. Most, hogy minden szövetséges jóváhagyta, Svédország lesz a 32. NATO-szövetséges” – írta bejegyzésében.

Svédország tagsága mindannyiunkat erősebbé és biztonságosabbá tesz

vélekedett Stoltenberg X-oldalán megosztott bejegyzésében.

Nem volt elég a hat nem

A tavaszi ülésszak első, hétfői napján a képviselők 188 igen, 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadták Svédország NATO-tagságának ratifikációját, így utolsó tagállamként Magyarország is jóváhagyta a szövetség bővítését.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden tette közzé, hogy a kormánypárti frakciók már támogatják Svédország NATO-csatlakozását, miközben – ahogy beszámoltunk róla – a két ország között körvonalazódott egy katonai eszközbeszerzési együttműködés is.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök pénteken látogatott Budapestre, majd az Orbán Viktorral történt tárgyalást követően bejelentették: négy új Gripen érkezik a magyar légierő kötelékébe.

Rovatok