Index Vakbarát Hírportál

Volodimir Zelenszkij elárulta a legnagyobb félelmét

2024. február 26., hétfő 12:26

Az ukrán elnök szerint a háború harmadik éve lesz a döntő Ukrajna számára, és talán először nyilvánosan elismerte, hogy Donald Trump győzelme az amerikai elnökválasztáson katasztrofális következményekkel járna.

A The Guardian szerint az ukrán társadalom kimerült a háborúban, miközben a nemzetközi támogatások is akadoznak, ami lőszerhiányhoz vezet a fronton.

Ennek ellenére az ukránok döntő többsége nem hajlandó elfogadni a békeszerződés gondolatát, mert kevés olyan kitétel lehetséges, amely arra késztetné Oroszországot, hogy tartsa be a különböző feltételeket. Ukrajna a háború lezárásával azt kockáztatná, hogy Moszkva időt nyerne egy újabb támadásra való felkészülésre.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz invázió második évfordulója alkalmából sajtótájékoztatót tartott, ahol számos problémát érintett. Az amerikai támogatásról például a következőket mondta: 

Biztos vagyok benne, hogy pozitív döntés születik, mert különben el kell gondolkodnom azon, hogy milyen világban élünk.

De nem csak az amerikai kongresszusban történtek jelentenek problémát, Zelenszkijnek belső kihívásokkal is szembe kell néznie. Bár az ukránok körében még mindig magas a támogatottsága, már nem tekintik érinthetetlennek, Ukrajnába visszatért a politikai verseny, miközben számos ukrán forrás szerint az ukrán elnök kimerült az elmúlt két év küzdelmei miatt.

A sajtótájékoztatón eltökéltnek tűnt, meg akarta mutatni, hogy energikus, és ura a helyzetnek

Az első év a túlélés éve volt. A második év az ellenállás éve volt. A harmadik év lesz a döntő. A belső és külső kihívások éve lesz

– fogalmazott Zelenszkij, aki szerint Ukrajna jövője jelentős részben külső tényezőktől, különösen a washingtoni hangulattól függ.

Az elnökválasztás lesz a döntő pillanat az Egyesült Államokban, ekkor már látni fogjuk, hogy mi fog történni ezt követően

– mondta, és ezzel talán a legközelebb került ahhoz, hogy nyilvánosan elismerje, hogy Donald Trump győzelme valószínűleg katasztrófát jelentene Ukrajna számára.

Amikor az ukrán elnököt a belpolitikai helyzetről kérdezték, főleg védekezett az újságírók kérdéseivel szemben. Nem magyarázta Valerij Zaluzsnij menesztését, csupán annyit mondott, hogy ez belső ügy. De az újságírók megfigyelésére vonatkozó kérdésekre sem válaszolt egyértelműen.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, hétfői élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatón Kijevben 2024. február 25-én. Fotó: Viacheslav Ratynskyi / Anadolu / Getty Images)

Rovatok