Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok új helyszínen folytatja a rivalizálást Kínával

2024. február 27., kedd 16:11

Az Egyesült Államok óva intette a csendes-óceáni szigetországokat a kínai biztonsági erők támogatásától, miután kiderült, hogy Kiribatiban kínai rendőrőrs működik. Az Egyesült Államok szerint ez csak a regionális és nemzetközi feszültségek szítását eredményezi, Kína viszont eddig még nem kommentálta a híreket.

Az Egyesült Államok hétfőn óva intette a csendes-óceáni szigetországokat a kínai biztonsági erők segítségétől, miután a Reuters jelentése szerint a kínai rendőrség a Hawaii szomszédságában található Kiribati-szigetekre is kiterjesztette működését.

Eeri Aritiera, Kiribati megbízott rendőrkapitánya a múlt héten azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy egyenruhás kínai rendőrök a helyi rendőrséggel együtt dolgoznak a közösségi rendfenntartásban és egy bűnügyi adatbázisprogramban.

Kiribati – teljes nevén Kiribati Köztársaság, egy 33 korallszigetből álló terület Hawaii és Ausztrália között félúton – egy 115 ezer lélekszámú nemzet, amelynek legközelebbi szigete Honolulutól 2160 kilométerre délre található. A hírek szerint Peking megújítja és bővíti a biztonsági kapcsolatokat a csendes-óceáni szigeteken az Egyesült Államokkal szembeni, erősödő rivalizálásban.

Nem hisszük, hogy a KNK [Kínai Népköztársaság] biztonsági erőinek beengedése segítene bármely csendes-óceáni szigetországnak. Ehelyett fennáll a veszélye annak, hogy a regionális és nemzetközi feszültségeket szítják

– mondta az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője arra a kérdésre, hogyan kommentálná a Reutersnek a kínai rendőrök térségbeli jelenlétéről szóló értesüléseit.

A tisztviselő hozzátette, hogy Washington nem tűri Kína „transznacionális elnyomási erőfeszítéseit”, beleértve a rendőrőrsök létrehozására tett kísérleteit világszerte.

Aggodalommal tölt el bennünket, hogy a KNK-val kötött biztonsági megállapodások és a biztonsággal kapcsolatos kiberegyüttműködés milyen következményekkel járhat bármely csendes-óceáni szigetország autonómiájára nézve

– mondta a szóvivő.

Stratégiai jelentőségű, nagy a harc a területért

Kiribatit nem csak Hawaiihoz való viszonylagos közelsége miatt tekintik stratégiai jelentőségűnek, hanem azért is, mert a világ egyik legnagyobb kizárólagos gazdasági övezetével rendelkezik, amely több mint 3,5 millió négyzetkilométert (1,35 millió négyzetmérföldet) fed le a Csendes-óceánon. (Az ENSZ 1982. évi tengerjogi egyezménye értelmében a kizárólagos gazdasági övezet olyan tengeri terület, amelyben egy szuverén állam kizárólagos jogokkal rendelkezik a tengeri erőforrások feltárására és felhasználására, beleértve a vízből és szélből történő energiatermelést is.)

A területén található egy japán műholdas nyomkövető állomás, Kína pedig bejelentette, hogy újjáépít egy második világháborús amerikai katonai repülőteret a kiribati Kanton-szigeten, ami az Egyesült Államok aggodalmát váltotta ki.

Az Egyesült Államok októberben ígéretet tett a Kanton-szigeten lévő, egykori amerikai katonai bázison található rakpart felújítására, és bejelentette, hogy nagykövetséget kíván nyitni Kiribatiban.

Kína nem válaszolt a Reuters megkeresésére azzal kapcsolatban, hogy kommentálja a rendőrség szerepét, de egy januári közösségimédia-posztban a nagykövetség megnevezte a „Kiribati kínai rendőrőrs” vezetőjét.

Rovatok