Index Vakbarát Hírportál

Gyöngyösi Márton: Feltűnő és szégyenteljes a Fidesz távolmaradása

2024. február 28., szerda 15:52

A Fidesz EP-képviselői nem voltak jelen Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij özvegyének beszédén az Európai Parlament strasbourgi plenárisán szerdán. Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke szerint feltűnő és szégyenletes a demonstratív távolmaradás.

Julija Navalnaja, az orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij özvegye az Európai Parlament strasbourgi plenárisán mondott beszédet február 28-án. Navalnaja beszédében többek között kijelentette, hogy férjét meggyilkolták, emellett határozottabb és újító fellépésre szólította fel az Európai Uniót – felszólalásáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Az EP strasbourgi ülésterme megtelt Navalnij özvegyének felszólalása közben, ugyanakkor a Jobbik elnöke, az EP-képviselő Gyöngyösi Márton egykoron Twitternek nevezett X-profiljára feltöltött egy képet az előtte lévő üres széksorról. Mint posztjában állítja,

a Fidesz több tucat EP-képviselője nem volt jelen az ülésteremben Navalnaja beszéde közben.

A Jobbik-elnök posztjában Navalnijt Vlagyimir Putyin orosz elnök „legádázabb ellenfelének”, valamint „a szabad és demokratikus Oroszország jelképeként” jellemzi.

Feltűnő és szégyenletes a Fidesz több mint tucat EP-képviselőjének a demonstratív távolmaradása a zsúfolásig megtelt ülésteremből

– írja Gyöngyösi az üres széksorokkal kapcsolatban. Gyöngyösi 2014-ben, a Krím-félsziget annektálása után tartott orosz népszavazásról akkor még úgy fogalmazott, hogy legitim szavazás volt. 

Ez nem az első alkalom, hogy a héten a Fidesz nem emlékezik meg Alekszej Navalnijról. Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján, hétfőn a kormánypárti képviselők nem álltak fel, amikor a párbeszédes Tordai Bence napirend előtti felszólalásában arra kérte képviselőtársait, álljanak fel, és egyperces néma csenddel adózzanak az orosz ellenzéki vezető emléke előtt.

Miután a kormánypárti képviselők és Kövér László házelnök ülve maradtak, Tordai úgy fogalmazott, szégyen, hogy a Fidesz Vlagyimir Putyin zsoldjában áll. Orbán Viktor magyar miniszterelnök viszontválaszában megköszönte a kormánypárti képviselőknek, hogy önmérsékletet tanúsítottak a Navalnij-ügyben.

Sovinisztáknak nem jár tisztelet 

– jelentette ki Orbán Navalnijjal kapcsolatban, majd hozzátette, aki a grúzokat patkányoknak nevezte, annak nem állnak fel az Országgyűlésben. A végén megjegyezte, hogy azért nyugodjon békében.

Ugyanakkor Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője a Navalnij haláláról és az orosz politikai foglyok és civil társadalom elnyomásáról szóló vitán úgy fogalmazott, „együtt érzünk Navalnij családtagjaival és egyetértünk azzal, hogy ki kell vizsgálni halálának körülményeit. Kiállunk az emberi méltóság mellett, nyugodjon békében”, majd pedig arról beszélt, minél hamarabbi békére van szükség az ukrajnai háborúban.

Navalnij életét korábban ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen.

Rovatok