Index Vakbarát Hírportál

A Fehér Ház orvosa szerint Biden „egészséges, aktív és erős”

2024. február 29., csütörtök 17:47

Szokásos orvosi rutinvizsgálaton járt Joe Biden amerikai elnök, akiről a Fehér Ház orvosa úgy nyilatkozott egy nyilvánosan is elérhető jelentésben, hogy korának megfelelő betegségei vannak, de erős, egészséges, valamint aktív. Az orvos még a mentális képességeket felmérő kognitív teszteket sem javasolta számára.

Joe Biden amerikai elnököt orvosa egészséges, aktív, robusztus 81 éves férfinak nyilvánította, aki továbbra is alkalmas az elnöki feladatok sikeres ellátására – áll abban a szerda délután közzétett hatoldalas jelentésben, amelyet egy háromórás vizsgálatot követően tettek nyilvánossá

Kevin O’Connor, a Fehér Ház orvosa semmi aggályosat nem talált a kivizsgáláson, a jelentésében felsorolt hét betegség szerinte csupán a Biden korának megfelelő rendellenességek, úgy mint 

alvási apnoé, fibrillálás normális kamrai reakció, hiperlipidémia, gastrooesophagealis reflux, szezonális allergia, gerinc arthritis és a lábak szenzoros perifériás neuropátiája. 

O’Connor megjegyezte, hogy bár az elnök járása továbbra is merev, tavaly óta nem romlott. 

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke szerda reggel, bejelentés nélkül érkezett a Walter Reed Army Medical Centerbe, a nyilvánosan elérhető napirendjében sem volt feltüntetve, arról út közben számolt be újságíróknak. Az éves látogatás körüli titkolózás nem volt szokatlan, de megerősíteni látszik a Biden kora és egészsége körüli fokozott érzékenységet, ami sok választó számára aggodalomra ad okot, mivel a 81 éves férfi novemberben újabb négy évet szeretne eltölteni hivatalában. 

A választók csaknem 76 százaléka fejezte ki aggodalmát az NBC News e hónap elején végzett közvélemény-kutatása szerint Biden életkora és hivatali alkalmassága miatt.

A Quinnipiac Egyetem múlt heti felmérése pedig azt mutatja, hogy az amerikaiak mindössze 34 százaléka gondolja úgy, hogy Biden „mentálisan alkalmas egy második ciklus betöltésére”.

Az adat alig néhány héttel Robert Hur különleges ügyész ellentmondásos jelentése után került elő, aki úgy döntött, hogy nem emel vádat Biden ellen egy titkos dokumentumokat vizsgáló eljárásban, mert rájött, hogy Biden csupán egy „idős ember, akinek rossz a memóriája”. 

Biden szerint az a legnagyobb baja, hogy túl fiatalnak nézik

Mint arról beszámoltunk, az amerikai képviselőház republikánus többsége tavaly szeptember óta kutakodik Joe Biden demokrata elnök ügyeiben, hogy hivatali idejének lejárta előtt elmozdítsák posztjáról. Miközben a Politico információi szerint a Bident elmozdítani kívánó republikánusok abban reménykedtek, hogy Hunter Biden jövő heti, valamint a Biden titkos dokumentumai kapcsán vizsgálódó Robert Hur különleges ügyész márciusi meghallgatása lendületet adhat az egész eljárásnak, ami jelenleg semmilyen kézzelfogható eredményt nem tud felmutatni.

Karine Jean-Pierre sajtótitkár elmondta, hogy Biden nem vetette alá magát kognitív tesztnek a szerdai vizsgálaton, azzal magyarázva, hogy O’Connor, nem tartotta azt szükségesnek. Azt mondta, hogy az elnöki tisztséggel járó szigor „mindennap” kognitív tesztet jelent.

Bident a legutóbbi, egy évvel ezelőtti vizsgálaton is egészségesnek és életerősnek nyilvánították. 

Miután az elnök visszatért a vizsgálatról a Fehér Házba, részt vett egy bűnözésről szóló kerekasztal-beszélgetésen, ahol az újságírók az egészségi állapotáról kérdezgették. Egyikük arról faggatta, van-e „valami, amiről az amerikaiaknak tudniuk kellene”, Erre Biden úgy felelt:

Azt hiszik fiatalabb vagyok a koromnál

Joe Biden egyébként rendre csetlik-botlik és hozza magát kínos helyzetbe nyilatkozatai alkalmával is. Volt, hogy elesett, vagy pedig beverte a fejét egy helikopterbe. Legutóbb a szavakkal volt gondja, eltévesztette Rishi Sunak titulusát, vagy azt hagyta figyelmen kívül, hogy meghalt a brit királynő.

Rovatok