Index Vakbarát Hírportál

Ez az európai terület lehet a következő Ukrajna

2024. február 29., csütörtök 13:32

Moszkvától kérte a Dnyeszteren túli, moldovai szakadár régió, hogy fékezze meg a kisinyovi kormány próbálkozásait, ami szerintük gazdasági nyomásgyakorlással kísérli meg visszatuszkolni Transznyisztriát a moldovai állam keblére.

A hírnek látszólag nincs mélyebb jelentősége. De csak látszólag. Egy ilyen kérés ugyanis megteremti annak a lehetőségét, hogy Moszkva fokozza a Kisinyov elleni hibrid támadásait. Emlékeztetőül: nagyjából hasonló forgatókönyv és érvelés alapján indult az Ukrajna elleni invázió két éve.

Az ENSZ egyetlen tagországa által sem nem elismert Transznyisztria a „kommunizmusban ragadt” térség a Kelet és a Nyugat között, ahol a legszívesebben a Szovjetunió emlékére Oroszország anyácskához csatlakoznának.

A mostani kérés ugyan nem volt határozott és részletezett, Moszkva azonban gyorsan reagált a bejelentésre.

„A Dnyeszteren túli lakosok, honfitársaink érdekeinek védelme az egyik prioritásunk. Az orosz illetékes szervek mindig minden kérést alaposan mérlegelnek” – közölte az orosz külügyminisztérium illetékese. A félreértések elkerülése érdekében azonban Kisinyovban, Tiraszpolban – Transznyisztria székhelyén – és Kijevben egyaránt cáfolták azokat a feltételezéseket, hogy a szakadár térség törvényhozói a Dnyeszteren túli terület Oroszországhoz történő csatolását sürgetik.

Azt is feltételezték, hogy a régióban esetleg újra népszavazáson döntenének az Orosz Föderációhoz történő csatlakozásról – amint azt Donyeckben és Luhanszkban tették –, a helyzetet azonban igencsak bonyolítja, hogy az anyaországgal szomszédos Donyec-medencétől eltérően Transznyisztria a beékelődött Ukrajna miatt nagyon távol fekszik az orosz határtól.

„Évtizedek óta kérik, hogy újra egyesüljenek Oroszországgal, és korábban is tartottak népszavazást” – idézte a Bloomberg Viorel Ursu moldovai amerikai nagykövetet, aki kormánya nevében minden ilyen lépést elutasított.

Békés rendezés

Az Európa-párti moldovai kormány által nemrégiben bevezetett kereskedelmi adók lobbantották most lángra a szeparatizmus parazsát. A tiraszpoli önjelölt kormányzat elítélte a döntést, majd az erről szóló nyilatkozatát eljuttatta az ENSZ-nek, más nemzetközi szervezetekhez, mindenekelőtt azonban Moszkvába.

A Háborús Tanulmányok Intézetében nem tartották kizártnak, hogy a tiltakozást egy újabb referendum követi.

ISW has issued a Warning Update on the situation in Moldova.

The pro-Russian breakaway region of Transnistria may call for or organize a referendum on Transnistria's annexation to Russia at a Transnistrian Congress of Deputies meeting planned for Feb 28https://t.co/COs3q5OVQv

— Institute for the Study of War (@TheStudyofWar) February 26, 2024

A kisinyovi sarc Transznyisztria gazdasági teljesítményének akár egytizedét is felemésztheti – magyarázta Szerghej Obolonik, az enklávé gazdasági minisztere.

A kormány „apró lépéseket” tesz az ország gazdasági reintegrációja felé – érvelt ezzel szemben a moldovai államfő, a korábbi miniszterelnök, aki maga is közgazdász.

Moldova elkötelezett a Dnyeszteren túli konfliktus békés rendezése mellett

– erősítette meg Maia Sandu.

„Korlátozott” fenyegetés

A katonai fenyegetés a Dnyeszteren túlról „korlátozott”, legalábbis Ursu szerint. „A katonák zöme valójában helyi újonc, orosz útlevéllel” – mondta a nagykövet, aki nem tartja valószínűnek, hogy hajlandók lennének feláldozni életüket Oroszországért.

Ennek ellenére Ukrajna megtámadása óta Moldovában is aggódnak amiatt, hogy Moszkva esetleg megkísérelné összekapcsolni a Dnyeszteren túli területet az ellenőrzése alatt álló ukrajnai területekkel. Sandu már tavaly arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a moldáv nemzet destabilizálására és a kormány megdöntésére törekszik.

Moldova az ő ciklusában folyamodott uniós tagságért – amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök például feltétel nélkül támogat –, és a tagjelölti státuszt meg is kapta. Maia Sandut az idén nagy eséllyel újraválasztják.

Súlyosnak minősítette a moldovai helyzetet a lengyel miniszterelnök, aki szerint az ország „áldozatul eshet az agressziónak és a hibrid akcióknak” egyaránt. „Szereztünk tapasztalatokat Oroszországgal kapcsolatban, és tudjuk, hogy minden forgatókönyv lehetséges” – emlékeztetett Donald Tusk.

Az Európa legszegényebb országai közé sorolt, 2,6 millió lakosú Moldova tavaly több száz millió eurós uniós támogatást kapott a növekvő energiaszámlák kiegyenlítésére és az Ukrajnából érkező menekültek ellátására.

(Borítókép: A törvényhozók részt vesznek a moldovai szakadár Dnyeszteren túli régió képviselőinek kongresszusán Tiraspolban, 2024. február 28-án. Fotó: Stringer / AFP)

Rovatok