Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor is reagált a francia elnök Ukrajnával kapcsolatos kijelentéseire

2024. február 29., csütörtök 10:02

Orbán Viktor miniszterelnök világos álláspontot szögezett le TikTok-videójában Emmanuel Macron azon kijelentésével kapcsolatban, hogy a francia elnök nem zárná ki nyugati csapatok küldését Ukrajnába.

Emmanuel Macron francia elnök nem zárja ki, hogy fegyveres segítséget nyújtsanak Ukrajnának. Több európai ország vezetője is elhatárolódott a kijelentéstől, és így tett Orbán Viktor miniszterelnök is – írja a Mandiner.

Orbán Viktor rövid TikTok-videóban leszögezte:

A magyar álláspont, az világos, mi nem küldünk fegyvert Ukrajnába se katonával, se katona nélkül.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szintén kijelentette, hogy a szervezet nem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába.

Mint ahogy azt korábban az Index is megírta, a francia elnök arról beszélt a párizsi informális csúcstalálkozó után, hogy a nyugati vezetők megvitatták egy fegyveres támogatás lehetőségét Ukrajna számára, azonban ezt több ország, köztük Magyarország, Csehország és Svédország sem tartja releváns felvetésnek.

A napokban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is reagált Emmanuel Macron francia elnök bejelentésére. A miniszter leszögezte: „nagyon fontos, hogy Magyarország fenntartsa álláspontját: nem küld fegyvert Ukrajnába, ragaszkodik a tűzszünethez, és a béketárgyalások mielőbbi megkezdésére szólítja fel a harcoló feleket”.

Rovatok