Index Vakbarát Hírportál

Az EBESZ szerint nem volt tisztességes a választás, a szerb kormány szerint minden rendben volt

2024. február 29., csütörtök 14:15

Megjelent a szerb parlamenti és helyi választások megfigyeléséről szóló jelentés, amely több pontban is megállapította, hogy a verseny nem volt egyenlő és tiszta a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) és az ellenzék között. Ennek ellenére a kormány szerint a jelentés épp azt bizonyítja, hogy szó sem volt választási csalásról. Az ellenzék másképp látja.

Szerdán mutatta be az EBESZ alá tartozó, választások megfigyelését folytató Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHIR) a jelentését a tavaly decemberi szerbiai parlamenti választásokról, amit az Euractiv szemlézett.

A választásokat az Aleksandar Vucsics fémjelezte Szerb Haladó Párt nyerte, méghozzá elég nagy fölénnyel: a 250 fős Szerb Nemzetgyűlésben a Vucsics-párt abszolút többséggel rendelkezik 129 mandátummal, míg az ellenzéket egy ernyőszervezet alá tömörítő Szerbek az Erőszak ellen mindössze 65 mandátumot szerzett.

Az ellenzék már a választás napján tüntetéseket szervezett, miután Vucsicsékat azzal vádolták meg, rendszerszintűen elcsalták a választásokat – több szavazókörzetben egyébként meg is kellett ismételni a választást, amit az ellenzék végül bojkottált.

Így a választásról szóló jelentésével az ODIHIR tiszta vizet önthetett a pohárba, és eldönthette, melyik félnek van igaza.

Az EBESZ alá tartozó szervezet szerint pedig nem volt teljesen tisztességes a verseny a szerb parlamenti választáson.

A jelentés megállapítja, hogy a választást technikailag jól vezényelték le, a szavazók pedig különböző politikai alternatívák közül választhattak, ugyanakkor aláhúzták, hogy a választást így is Vucsicsék dominálták, mivel „a kormánypárt rendszerbeli előnyeivel igazságtalan feltételeket teremtett a pártok számára”.

A jelentés visszautal arra, hogy korábban a megfigyelőik különböző szabálytalanságoknak voltak szemtanúi: többek között szavazatvásárlásról és az urnák megtöméséről számoltak be.

A kampányban általában tiszteletben tartották az alapvető szabadságjogokat, de ezen a durva retorika, a média elfogultsága, a közszféra alkalmazottaira nehezedő nyomás és a közforrásokkal való visszaélés rontott

– áll a jelentés konklúziójában.

A kormány szerint a jelentés a választások tisztaságát, az ellenzék szerint azok ellenkezőjét bizonyítja

A jelentéssel kapcsolatban mind a Vucsics fémjelezte Szerb Haladó Párt, mind pedig az ellenzéki pártokat egy zászló alá terelő Szerbek az Erőszak ellen közleményt adott ki.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök üdvözölte a jelentést, ami szerinte a választással kapcsolatos minden negatív hírt eloszlatott.

Ez a jelentés véget vet minden, a választások elcsalásával kapcsolatos hazugságnak és ostobaságnak

– fogalmazott Brnabic, aki emellett hozzátette, elkötelezett a választási megfigyelőkkel való közös munka mellett, és komolyan veszik majd a szervezet által megfogalmazott javaslatokat.

Ugyanakkor a Szerbek az Erőszak ellen már másképp látja a ODIHIR összegzését.

Az ellenzéki vezér, Marinika Tepic szerint a jelentés azt bizonyítja, hogy ez egy egyenlőtlen, antidemokratikus és nem tiszta választás volt.

Ha valaki azt mondja, hogy a választások egyenlőtlen körülmények között zajlottak, ahol egy embert, egy struktúrát részesítenek előnyben egy agresszív kampánnyal, a társadalom polarizálásával, gyűlöletbeszéddel, politikai ellenfelek és nem rezsimpárti újságírók sértegetésével, akkor azt egy egyenlőtlen, nem demokratikus és nem szabad választásoknak nevezik – összegezte véleményét Tepic.

A választások miatt egyébként több nyugati ország is vizsgálatot vár, az Európai Parlament például egy állásfoglalásban követelt egy nemzetközi, független vizsgálatot az egyébként EU-tagjelölt Szerbiától.

Rovatok