Index Vakbarát Hírportál

Hadihajóról lőttek egy forgalmas piacra Mianmarban, tizenketten meghaltak

2024. március 1., péntek 15:45

Legalább tizenkét civil vesztette életét, és több mint nyolcvanan sebesültek meg Mianmarban csütörtökön, amikor hadihajóról kilőtt tüzérségi lövedékek csapódtak be egy forgalmas piacon Rakhine államban. Arakánban és Mianmar indiai határhoz közeli részein gyakoriak az összecsapások november óta, amikor az Arakáni Hadsereg harcosai megtámadták a kormányerőket, véget vetve a tűzszünetnek, amelyet a junta hatalomra kerülését eredményező katonai hatalomátvétel óta nagyrészt betartottak.

Legalább tizenkét civil vesztette életét, és több mint nyolcvanan sebesültek meg a nyugat-mianmari Rakhine államban csütörtökön, amikor tüzérségi lövedékek csapódtak be egy forgalmas piacon – közölte a katonai junta pénteken, amiről az MTI is beszámolt.

A hadsereg kezében lévő Myawaddy televíziós csatornán egy nyilatkozatot adott ki a katonai junta, amely szerint a lövedékeket egy Sittve közelében található hadihajóról lőtte ki a Rakhine államban működő, Arakán állam autonómiájáért és a rakin népcsoport önrendelkezéséért küzdő buddhista fegyveres csoport, az Arakáni Hadsereg (Arakan Army, AA). 

A közleményben nem erősítették meg az áldozatok számát.

Sittve és más rakhine-i városok területén a junta ismét korlátozza az internetet és a mobilhálózatokat.

A mianmari hadsereg, amely 2021-ben katonai puccsal ragadta magához a hatalmat, tavaly óta küzd a lázadó csoportokkal az ország északi területének ellenőrzéséért.

Arakánban és Mianmar indiai határhoz közeli részein gyakoriak az összecsapások, amióta az AA harcosai novemberben megtámadták a kormányerőket, véget vetve a tűzszünetnek, amelyet a junta hatalomra kerülését eredményező katonai hatalomátvétel óta nagyrészt betartottak.

Tavaly októberben az AA és más etnikai kisebbségek harcosaiból álló szövetség közös offenzívát indított Észak-Mianmarban is, és a kínai határon lévő kereskedelem szempontjából kulcsfontosságú helyszíneket foglalt el.

A junta és az AA közötti konfliktus tovább erősödött, a harcok pedig leginkább Sittve kikötője közelében összpontosultak, amely jelentős kikötő és kereskedelmi csomópont a Bengáli-öbölben.

Az Arakáni Hadsereg szóvivője szerint az AA legalább öt városból kiszorította a junta csapatait, köztük a Sittvétől 34 kilométerre fekvő Ponnagjun városából és az Indiával és Bangladessel közös határán fekvő Paletva városból is, mely jelentős kereskedelmi központnak számít.

Január elején a szövetség egy Kína közvetítésével megszületett tűzszünetről számolt be, de annak hatálya nem terjed ki az indiai határhoz közeli területekre, ahol továbbra is folynak a harcok.

Rovatok